Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: ИНФОРМАЦИЯ: Приложение на хидрогеловете на целулозна основа в хранително-вкусовата промишленост

 

 

През април 2022 г., учени от Националния институт по хранителни технологии, предприемачество и мениджмънт на Индия (NIFTEM-T) (преди Индийски институт по хранителни технологии) публикуват научна статия относно качествата на хидрогела на целулозна основа и потенциалното му приложение в хранително-вкусовата промишленост.Те насочват вниманието си към целулозата, като най- богатият и възобновяем източник за производство на хидрогел, привличаща силно вниманието на изследователите през последните две години. Целулозата притежава важни характеристики за производство на хидрогел, като рентабилност, водопоглъщане, способност за набъбване, биоразградимост, гъвкавост, реакция на стимули и т.н. Хидрогеловете са триизмерни мрежести структури и поради присъщите им функционални свойства могат да се използват за създаването на храни с желани свойства. Поради присъщите им свойства на структурна взаимозаменяемост/реагиране на въздействия, хидрогеловете, базирани на целулоза, широко се проучват в областта на функционалните храни, опаковането на храни, доставката на лекарства и безопасността на храните. В статията се подчертава постигнатият напредък в приложението на хидрогеловете, базирани на целулоза, в хранително-вкусовата промишленост. Също така се представят данни за разработването на ядливи функционални хидрогелове, както и перспективите и възможностите за бъдещи изследвания. Заключението на научния екип е че, хидрогеловете, базирани на целулоза, могат да се използват ефективно в хранително-вкусовата промишленост за различни цели, посочени в научния им обзор.

Фокусът на статията са биоразградимите алтернативи на синтетичните материали, които се изследват за приложение с различни цели в хранително-вкусовата промишленост, включително подобряване на качеството, безопасността и стабилността на храните. Учените се стремят към разработване на материали с подобрени характеристики като разградимост, чистота и съвместимост, които намаляват риска за здравето и отрицателните ефекти върху околната среда. В този смисъл, биополимерите са ценни материали, поради тяхното изобилие, биоразградимост, биосъвместимост и нетоксичност. Те се произвеждат от естествени източници или чрез химичен синтез на биоматериали, или чрез биосинтез от живи организми. Те играят важна роля в хранително-вкусовата промишленост за производството на опаковъчни материали и се използват като желиращи, стабилизиращи и сгъстяващи агенти (добавки) в различни преработени храни.

Целият материал можете да прочетете ТУК