Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: ИНФОРМАЦИЯ: „Към намаляване наполовина на хранителните загуби в Европа“ Международна конференция, организирана от Нидерландия

През юни тази година, в Нидерландия се състоя конференция, организирана от Food Waste Free United в сътрудничество с Министерството на земеделието, природата и качеството на храните, провинция Северен Брабант, община Meierijstad и Wageningen University & Research.

На конференцията присъстваха експерти от 33 държави, представители на правителствени органи и други организации, които имат отношение към темата за хранителните загуби. Бяха представени Германия, Белгия, Нова Зеландия, Англия, Норвегия, Гърция, Италия и много други.

Конференцията се проведе по инициатива на Холандската фондация „Samen Tegen Voedselverspilling“ (Food Waste Free United). Тя е национална обществено-частна инициатива, създадена за реализиране на SDG 12.3 (цел 12.3 от Целите за устойчиво развитие – ЦУР на ООН), с дългосрочната амбиция да бъде водеща в пътя към кръгови системи за потребление и производство на храни.

Food Waste Free United организира тази конференция в сътрудничество с Министерството на земеделието, природата и качеството на храните, провинция Северен Брабант, община Meierijstad и Wageningen University & Research. Финансовата подкрепа беше от Regio Deal Noordoost-Brabant. Конференцията е одобрена от DG Sante[1] на Европейската комисия и коалицията Global Champions 12.3[2].

Място на провеждането беше индустриална сграда, намираща се в Айндховен, която с помощта на специалисти по индустриален дизайн се е превърнала в конгресен център, с всички необходими условия за това.

Конференцията беше форум за насърчаване на практическото сътрудничество и обмен на най-добри практики между националните органи по безопасност на храните, представители на политическата власт и други заинтересовани лица.

Ето някои от най-интересните моменти:

Стартът на събитието беше появата на проф. Кадир ван Лохейзен и неговата презентация за проекта „Wasteland“, както и сериала „Храна за размисъл“, спечелил World Press Photo, който в момента се излъчва по националната телевизия на Нидерландия. Основни теми:

  1. Загубата на храни по хранителната верига и доказателства за превръщането им в глобален проблем. Огромните количества хранителни излишъци, както и масовото им използване чрез влагане във фуражи за животните.
  2. Мястото на Нидерландия на световния хранителен пазар: Нидерландия е на четвърто място в Европейския съюз по БВП на глава от населението — той е в размер на 46300 евро, което е значително над средното ниво за ЕС (35500 евро). Делът на страната в общия БВП на ЕС е 5,9%.

            Страната е най-големият износител в света (след САЩ) на продукти като месо, лук, домати, сирене и други хранителни продукти. Тя изнася близо 80% от собственото си производството.

Последващият документален филм „De Voedsel BV“ („The food”) показа кланичната дейност – клането на животните и обработката на трупното месо. Изобилието от кръв и животински вътрешности беше използвано за внушения в посока ограничаване консумацията на животински продукти. Тази цел беше подкрепена и от предлаганите веган продукти по време на цялата конференция.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] The Commission's Directorate-General for Health and Food Safety - отговаря за политиката на ЕС относно безопасността и здравето на храните и за наблюдението на прилагането на свързаните закони
[2] Global Champions 12.3 - коалиция от ръководители на правителства, фирми, международни организации, изследователски институции, фермерски групи и гражданско общество, посветени на амбицията, мобилизирането на действия и ускоряването на напредъка към постигане на ЦУР Цел 12.3 до 2030 г.