Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Инструменти за ранно предупреждение и системи за възникващи проблеми относно безопасността на храните

През 2023 г.  Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации публикува технически доклад под надслов „ Инструменти за ранно предупреждение и системи за възникващи проблеми относно безопасността на храните“[1]

Този документ е плод на колективните усилия на учени от Agrifood Systems and Food на Световната здравна организация, Отдел за безопасност (ESF) и Wageningen Food Safety Research (WFSR)[2].

Докладът е изготвен на базата на обстоен преглед на научна литература, насочена към инструменти и методи за ранно предупреждение и идентифициране на възникващи рискове, както и оценка на пропуските, потребителските нужди и бариерите пред използването на инструменти и методи за отворен достъп. Експерти, работещи в областта на безопасността на храните в рамките на компетентните органи, министерства, изследователски институти и академични среди (особено в страните с ниски и средни доходи (LMIC)) участват в онлайн анкета, с цел установяване на текущото състояние и напредък на реални практики за ранно предупреждение, използвани в различни страни. В изготвянето на доклада са участвали експерти от 22 страни по света.

Резюме

Програмата на Организацията на обединените нации (ООН) до 2030 г. за устойчиво развитие и нейните 17 устойчиви цели за развитие (ЦУР), заемат важно място в дневния ред на политиките, а постигането на  продоволствена сигурност е признато като средство за достигане на много от тези цели.  Безопасността на храните е неразделен и уязвим компонент на продоволствената сигурност. Глобализацията на предлагането на храни и внедряване на нови технологии и други динамични промени в хранително-вкусовите системи, заедно с фактори, касаещи околната среда и промени в храненето, налагат по-голямо внимание към безопасността.

Инструментите за ранно предупреждение играят критична роля за намаляване на потенциалните рискове от различни опасности. Способността и капацитета за идентифициране на ранни сигнали и възникващи рискове за безопасността на храните и за предоставяне на навременни предупреждения, позволяващи прилагането на смекчаващи мерки е от жизненоважно значение за националните и международни органи и организации, занимаващи се с безопасност на храните. Последните етапи в развитието на ранното предупреждение отразяват преминаването от реактивни към проактивни системи, като последните се фокусират главно върху прогнозиране на рисковете за безопасност на храните, които могат да възникнат в близко бъдеще, докато първите се фокусират единствено върху съществуващи инциденти, свързани с безопасността на храните. Съвременните предупредителни системи, получаващи многобройни и разнообразни данни в реално време и улеснени от напредъка в технологиите за изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), са в състояние да гарантират безопасността на храните чрез ранно предупреждение и анализ.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] FAO. 2023. Early warning tools and systems for emerging issues in food safety – Technical background. Rome. https://doi.org/10.4060/cc9162en
[2] Wageningen University & Research Postal address: P.O. Box 9101, 6700 HB Wageningen, The Netherlands