ИНЖ. СВЕТЛАНА САВОВА: Становище на ЦОРХВ относно оценка на риска за консуматорите, свързан с установени концентрации на кадмий и олово в проба от трюфели, над допустимото количество
- Въведение
В хода на официалния контрол върху храните, от ОДБХ Разград е взета проба от трюфели за химичен анализ, за съдържание на тежки метали - кадмий и олово, от пункт за изкупуване в гр. Разград. Съгласно Изпитвателен протокол № 5331/27.04.2023 г., издаден от Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), съдържанието на кадмий е 0.78 ± 0.09 mg/kg при максимално допустимо количество за този замърсител от 0.50 mg/kg, съгласно Регламент (ЕО) № 1881/20061[1]. Съдържанието на олово в същата проба е 1.8 ± 0.02 mg/kg при максимално допустимо количество от 0.80 mg/kg, съгласно споменатия регламент.
В тази връзка, БАБХ изиска от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) да изготви становище относно риска за здравето на консуматорите, свързан с консумацията на трюфели, съдържащи установените количества кадмий и олово.
- Оценка на здравния риск
- Определяне и характеризиране на опасността
Кадмият (Cd) и оловото (Pb) са тежки метали, които имат токсични ефекти върху здравето на хората. Натрупването на олово и кадмий в растителните култури, както и възможността за навлизането им в хранителната верига се превърнаха във важни проблеми за общественото здраве. Те имат дълъг биологичен полуживот, не са биоразградими и имат вредно влияние върху човешкото здраве дори при ниски концентрации.
Оловото не участва в нито един биохимичен процес, необходим за клетката. Типичен токсикант, всички негови съединения са силно токсични. Ежедневното приемане на олово в доза 2 mg довежда до отравяне на организма след няколко месеца, а при доза 10 mg – до няколко седмици.
При хронична токсикоза, се отделят постоянно токсични дози олово в кръвта, които се елиминират от бъбреци, жлъчка, чревен епител, а в по-малки количества чрез слюнката и млякото. В кръвта оловото взаимодейства с еритроцитите, инхибира важни ензими, поврежда мембраните и влияе върху метаболизма като скъсява живота на всяка индивидуална клетка. Всеки един от тези негативни ефекти може да доведе до развитието на анемия. (1)
Оловото влияе върху централната нервна система като невротоксикант. При възрастни и деца, наличието на повишена концентрация на олово в кръвта довежда до отслабване на паметта и способностите за учене, при деца се проявява силно изразен интелектуален дефицит. (1)
През 2006 г. Международната агенция за изследване на рака класифицира неорганичните оловни съединения като вероятно канцерогенни за хората (група 2A). Световната здравна организация (СЗО) определя оловото като един от десетте химически елемента, предизвикващи голямо безпокойство за общественото здраве.(2)
Кадмият е тежък метал, който трудно се екскретира след попадане в човешкия организъм. Биологичният му полуживот при здрави хора е около 10 до 30 години, но при хора с бъбречно увреждане е значително по кратък. (3)
Острите ефекти в следствие на консумация на силно замърсени с кадмий храни, са стомашно чревни смущения, като гадене, повръщане и диария. Най добре е характеризирано хроничното въздействие на кадмия върху бъбреците и костите, а най чувствителният целеви орган са бъбреците. Хроничната експозиция на кадмий може да бъде причина и за онкологични заболявания. Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира кадмия като канцероген за човека (група 1). (3)
Токсикологични референтни стойности
През 2010 г., Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) оценява здравните рискове за хората от излагане на олово и определя като критични за здравето следните неблагоприятни ефекти[2]:
- невротоксичност при малки деца;
- сърдечно-съдови разстройства и нефротоксичност при възрастните.
За всеки критичен здравен ефект е установена токсикологична референтна доза за прием на олово, наречена BMDL (долна граница с 95% доверителност на бенчмарк дозата), както е посочено в таблица 1.
Таблица 1:
Референтни дози (BMDL) за прием на олово с храни, установени от ЕОБХ
Критичен здравен ефект |
Възрастова група от населението |
BMDL (μg/kg т.т./ден) |
Невротоксичност |
Деца |
BMDL₀₁ 0,50 |
Нефротоксичност |
Възрастни |
BMDL₁₀ 0,63 |
Сърдечно съдови разстройства |
Възрастни |
BMDL₀₁ 1,50 |
Кадмият има хронична токсичност за хората и поради това Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) препоръчва поносим седмичен прием (tolerable weekly intake - TWI) на кадмий от 2,5 μg/kg телесно тегло/седмица, с цел защита на потребителите, включително на уязвими групи от населението, като малки деца, вегетарианци или хора, живеещи в силно замърсени райони. (3)
Целият материал можете да прочетете ТУК
[1] Регламент (ЕО) № 1881/2006 на Комисията от 19 декември 2006 година за определяне на максимално допустимите количества на някои замърсители в храните. (OB L 364, 20.12.2006г., стр. 5—24)
[2] SCIENTIFIC OPINION Scientific Opinion on Lead in Food1EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM)2, 3European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Journal 2010; 8(4):1570