ИНЖ.ДАНИЕЛА НОВАКОВА: НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ: Продължителна трансгранична епидемия от различни серовари на Salmonella enterica, свързана с консумацията на кълнове
Резюме
На 16 януари 2025 г. Европейската комисия отправя искане към Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) за изготвяне на съвместна бърза оценка на епидемията (ROA), във връзка с продължаващото трансгранично огнище на различни серовари на Salmonella enterica, свързано с консумацията на кълнове в Европа от 2023 г. насам.
В периода от януари 2023 г. до януари 2025 г. са идентифицирани 509 потвърдени случая на салмонелоза, отговарящи на европейската дефиниция за случаи, в девет държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП): Белгия (1), Дания (4), Естония (1), Финландия (94), Франция (3), Германия (30), Холандия (9), Норвегия (257) и Швеция (110). Един случай е докладван и от Обединеното кралство. Огнището обхваща осем серотипа Salmonella, някои от които рядко се съобщават в ЕС/ЕИП. Кълновете са идентифицирани като носител на инфекцията в множество национални разследвания, което е потвърдено от централизиран за ЕС пълен геномен секвентен анализ (WGS).
Споделянето на епидемиологични данни, информация за проследимостта на продуктите и данни от WGS между различни държави е от ключово значение за разкриването на общи източници на инфекциозни огнища. В случая, анализът на данните е свързал седем огнища на инфекция в страните Финландия, Германия, Норвегия и Швеция с един общ доставчик на семена в Италия. При направени, допълнителни разследвания върху хранителни продукти са установили връзка между този доставчик и трима производители на семена, които се намират в същия географски район в Италия.
Все още не е напълно изяснена ролята на околната среда в замърсяването на семената по време на производствения процес и в кръстосаното замърсяване в целия процес на доставка, което води до разпространение на различни щамове и трябва да се направят допълнителни проучвания.
Органите за безопасност на храните в засегнатите държави предприемат мерки за контрол, като изтегляне и изземване на засегнатите партиди. Това води до значително намаляване на уведомленията за нови случаи. Въпреки това, няколко държави продължават да откриват нови случаи, което показва, че замърсените партиди все още може да се намират на пазара, което налага допълнителни действия. Нови случаи могат да се появяват, докато не бъдат открити и адекватно контролирани местата, където семената са били замърсени със Salmonella. Производителите на семена трябва да изпълняват всички необходими мерки, като добри земеделски практики, за да предотвратят микробното замърсяване на семената, предназначени за покълване, докато производителите на кълнове трябва да внедрят ефективни системи за управление на безопасността на храните, за да гарантират, че на пазара достигат само безопасни продукти.