Информация за проведена кръгла маса на тема „Обсъждане на проблемни въпроси при контрол на салмонелозата при птиците
Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Българската агенция по безопасност на храните, на 12.12.2019 г. организираха кръгла маса на тема: „Обсъждане на проблемни въпроси при контрол на салмонелозата при птиците“. Освен тези организации, на кръглата маса присъстваха представители на бизнеса, Съюз на птицевъдите в България, референтната лаборатория към Центъра по безопасност на храните в ЦНИВМИ. Обсъждани бяха теми бяха свързани с мерките по надзора и контрола на салмонелозата при птиците.
В резултат на дискусионната част от проведената кръгла маса се направиха следните важни заключения:
- През последното десетилетие програмите за контрол на салмонелата, доведоха до значително намаляване на салмонелозата в различни страни, включително в България.
- Прилагане на интегриран надзор (сътрудничество между здравето на хората, безопасността на храните и здравето на животните - подходът „Едно здраве") с цел намаляване на замърсяването и предаването на салмонелата по цялата хранителната верига (от първичното производство до потреблението).
- От решаващо значение е непрекъснатият мониторинг на нивата на резистентност към Salmonella spp.
- Завишаване на контрола за спазване на европейските и национални изисквания при надзор на салмонелозата, както и тяхното прилагане от всички заинтересовани страни - на ниво самоконтрол и официален контрол.
- Стриктно спазване на изискванията за пробовземане на всички етапи от производството и попълване на съпроводителните документи, както при самоконтрол, така и при официален контрол.
- Гарантиране на прозрачност, пълно сътрудничество и координация между всички заинтересовани страни.
- Прилагане на най-добрите практики за профилактика и контрол на салмонелозата с цел откриване на появата на всички серотипове Salmonella и откриване на появата на нови рискове за безопасността на храните, включващи храни като птиче месо (едно от най-консумираните и увеличаващи се глобално търгувани месни продукти).
- Провеждане на периодични обучения за повишаване познанията и компетентността на всички заинтересовани страни.