КРАСИМИРА ЗАХАРИЕВА: S. Mbandaka нов серовар, криещ рискове от инфекции. Характеристики и антимикробна резистентност на изолатите
Нетифоидната Salmonella е основен хранителен патоген (EFSA & ECDC, 2018a), който е отговорен за повече от един милион заболявания и 450 смъртни случая годишно само в Съединените щати (CDC, 2019). S. enterica може да бъде разделена на над 2500 признати серовари, от които серовари Typhimurium и Enteritidis са най-честите причини за човешката салмонелоза (СЗО, 2019). Продуктите от свинско месо се считат за важни източници на салмонела (ЕОБХ и ECDC, 2018; СЗО, 2019), като разпространението на Salmonella в кланичните трупове на свине варира от 1,5% до 24% в зависимост от условията и практиките на обработка в животновъдството (Bersot et al., 2019; Bohaychuk, Gensler, & Barrios, 2011; Cabral et al., 2017; Kich et al., 2011; Pala et al., 2019; Pesciaroli et al., 2017).
Антибиотичната резистентност е призната като глобален здравен проблем и контролирането на разпространението и предаването му се счита за значително предизвикателство в световен мащаб (Ferri, Ranucci, Romagnoli, & Giaccone, 2017). Използването на антимикробни средства при животни за терапевтично лечение, профилактика и насърчаване на растежа може да увеличи селекцията и разпространението на резистентни на антибиотици бактерии в агрохранителната верига (Chantziaras, Boyen, Callens, & Dewulf, 2014; Magouras, Carmo, Stärk, & Schüpbach-Regula, 2017; Postma et al., 2016). Изчислено е, че средното количество антибиотици в световен мащаб варира от 45 mg антимикробни средства (АМС) за всеки kg говеждо месо, 148 mg за всеки kg птиче месо и 172 mg за всеки kg свинско месо (Van Boeckel et al., 2015). В Бразилия например Dutra et al. (2019) съобщават, че в производството на свинско месо са използвани най-малко седем антибиотици със средно 358 mg АМС на килограм свинско месо. С над два пъти увеличение на вложените антибиотици в глобален мащаб, се предполага, че антимикробно резистентни патогенни бактерии като Salmonella ще бъдат често срещани във веригата за производство на храни, както е наблюдавано в други държави (Barilli et al., 2018; Calayag, Paclibare, Santos, Bautista, & Rivera, 2017; Fois et al., 2017).
Фиг. 1: Схематично представени потенциални пътища на предаване на резистентни бактерии и гени, кодиращи резистентност