Биологични опасности

Начало

КРАСИМИРА ЗАХАРИЕВА: НАУЧНА ИНФОРМАЦИЯ: Salmonella Ball ST 3502, нова заплаха за агрохранителната верига

Нетифоидната Salmonella е важна зоонозна бактерия, която инвазира широк спектър от домашни и диви животински видове и причинява салмонелоза при хората. Основният резервоар на Salmonella са продуктивни животни, въпреки това, Salmonella може да продължи да съществува при различни условия и също така е в състояние да оцелее извън животинските или човешките организми за по-дълги периоди от време. Поради тяхното въздействие върху човешкото здраве, повечето държави са създали национални програми за мониторинг и контрол на появата на Salmonella в животновъдството. Също така повечето проучвания са съсредоточени върху Salmonella в популациите продуктивни животни и хранителните продукти. Инфекциите при хора, дължащи се на контакт с дивите животни, се съобщават рядко и поради това проучванията върху Salmonella при дивите животни са оскъдни. Наличните проучвания често се съсредоточават върху специфични серовари, срещащи се в дивата природа, а други проучвания съобщават за повишения риск за деца поради по-голямото им излагане на естествената среда.

 

В обстойно проучване на тема „Worldwide Epidemiology of Salmonella Serovars in AnimalBased Foods: a Meta-analysis на авторски колектив Rafaela G. Ferrari, Denes K. A. Rosario, Adelino Cunha-Neto, Sérgio B. Mano, Eduardo E. S. Figueiredo, Carlos A. Conte-Junior са представени и анализирани основните серовари на Salmonella, циркулиращи в различните животновъдни сектори и етапи на производство на храни. Разбирането на глобалната епидемиология на сероварите на Salmonella е от ключово значение за контролирането и наблюдението на тази бактерия. Целта на това проучване е да оцени разпространението и разнообразието на Salmonella enterica серовари в храни от животински произходи (говеждо, свинско, птиче месо и морски дарове) на петте континента. Приложен е метаанализ и йерархично клъстериране за идентифициране на основните епидемиологични открития, включително разпространението и разнообразието на сероварите на Salmonella във всяка единица. По отношение на разпределението, серовар S. Typhimurium показва космополитно разпределение, отчетено във всичките четири оценени животновъдни сектори, като домашните птици продължават да играят централна роля в разпространението на серовар Enteritidis при хората, а Anatum и Weltevreden са най-често срещаните в говеждото и морските дарове, съответно. Освен това препоръчително е внимателно наблюдение на определени серовари, като Derby, Agona, Infantis и Kentucky. И не на последено място програмите за контрол трябва да бъдат подобрявани и актуализирани според данните за циркулация на нови серовари на Salmonella, също така могат да бъдат приложени специфични мерки в опит да се намали риска от разпространение и инвазивност на този патоген и достигането му до хората.

 

Симптомите на инфекцията със Salmonella се характеризират с треска, гадене, коремна болка и диария. Животните са основният източник на салмонела, а храните от животински произход са основният път на предаване на Salmonella към хората. Следователно данните, събрани в това проучване, биха могли да допринесат за предприемане на бъдещи глобални мерки за ефективен контрол и наблюдение на Salmonella по цялата агрохранителна верига.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК