Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

Красимира Захариева: Антибиотична резистентност във веригата за доставки на продукти и храни

Къде може секвенирането и метагеномиката да помогнат в оценката на риска?

 

Резистентността към антибиотици е бързо нарастваща заплаха за човешкото здраве. Околната среда, включително животновъдството и растениевъдството, функционира както като път за предаване на резистентни към антибиотици патогени, така и като източник на гени за резистентност. Веригата за доставки на продукти и храни свързва екологичните местообитания на бактериите с хората по начин, който понякога – поради употребата на антибиотици както в селското стопанство, така и в аквакултурите – включва значителен селективен подбор за резистентност. В съответствие с международните стандарти за храните при анализа на риска при производството на храни следва да се вземат предвид подборът и разпространението на пренасяната в храната резистентност. Високопроизводителното секвениране и метагеномиката биха могли да допринесат за разбирането на процесите по предаване на резистентни гени и бактерии и подбора на АМР във веригата за доставки на храни и продукти.

Антибиотичната резистентност е бързо развиваща се здравна криза, която застрашава не само способността да се лекуват и овладеят инфекциите, причинени от резистентни бактериални патогени, но също така усложняват медицински звена като хирургия, неонатални грижи и лечение на рак. Прекомерната и неправилната клинична и ветеринарна употреба на антибиотици несъмнено са основни фактори за развитие на резистентност при патогенните бактерии, като има все повече доказателства, че други мерки трябва да бъдат взети предвид, за да се смекчи нарастването на броя на резистентни бактерии. Гените на резистентността присъстват в околната среда много преди антибиотичната ера и има доказателства, че тя вероятно е послужила като източник за много от гените на резистентността, пред които са изправени днес патогените. Освен това условията на околната среда, включително животните и растенията, функционират като път за предаване на патогенни и непатогенни резистентни бактерии.

Целият материал можете да прочетете ТУК