Красимира Захариева: Доклад на ЕС относно зоонозите и зоонозните причинители през 2019г. съгласно стратегията „Едно здраве“
(The European Union One Health 2019 Zoonoses Report)
European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control
Абстракт
Докладът на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) представя резултати от мониторинга на зоонозите през 2019 г. в 36 европейски държави (28 ДЧ и 8 от ЕИП). Първата и втората най-често наблюдавани зоонози при хората са кампилобактериоза и салмонелоза. Тенденцията в ЕС за потвърдени случаи на тези две зоонози при хора са стабилни през 2015-2019 г. Делът на случаите на салмонелоза при хора, причинена от изолати Salmonella еnteritidis е подобна на тази през 2017-2018 г. От 26-те държави членки, докладващи по Програмите за надзор и контрол на Salmonella при домашни птици, 18 са изпълнили целите за намаляване на огнищата, докато осем не са успели да изпълнят поне една. Разпространението в ЕС на целевите серовари Salmonella в птичи стада е стабилно от 2015 г. насам за кокошки носачки, бройлери и пуйки за угояване, с колебания в стада от пуйки за разплод. Резултатите за Salmonella за кланични трупове на свине и за домашни птици, изследвани чрез националните програми за надзор са по-често положителни от тези на бизнес операторите в хранителната промишленост (FBOp). Инфекции с шига токсин продуциращи Escherichia coli (STEC) е третата най- докладвана зооноза при хората, с тенденция за увеличаване от 2015 до 2019 година. Йерсиниозата е четвъртата най-съобщавана зооноза при хората през 2019 г. със стабилна тенденция през 2015-2019 г. Тенденцията в ЕС за потвърдени случаи на листериоза остава стабилна през периода 2015-2019 г. след дълъг период на нарастване на случите. Listeria spp. в храни рядко надвишава в ЕС пределно допустимото ниво на безопасност, като тестовете са провеждани в готова за консумация храна. В обобщение, са докладвани общо 5 175 взривове от хранителни заболявания (ВХЗ). Salmonella spp. остава най-изолираният агент, но броят на огнищата, причинени от S. Еnteritidis са намалели. Norovirus в риба и рибни продукти е бил най-често изолираният причинител на взривове от хранителни заболявания. Докладът предоставя допълнителни актуални данни относно туберкулоза по говедата Brucella, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma, бяс, West Nile virus, Coxiella burnetii (Q треска) и туларемия.