НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, касаещи наличието на пестицидни остатъци за месец юли 2025 г.
Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е основен механизъм на Европейския съюз за защита на общественото здраве чрез навременен обмен на информация при установяване на рискове, свързани с храни, фуражи и материали, предназначени за контакт с храни. Съгласно Регламент (ЕС) 2019/1715[1], RASFF е част от Информационната система за управление на официалния контрол (IMSOC) и функционира чрез електронната платформа iRASFF, която осигурява структурирана, правно регламентирана комуникация между компетентните органи на държавите-членки и институциите на Европейския съюз (ЕС). Чрез iRASFF се улеснява бързото предаване на нотификации, проследимостта на мерките и координацията при управление на рискове, като по този начин се повишава ефективността на официалния контрол в рамките на единния пазар.
Фиг. 1 Брой нотификации за пестицидни остатъци в различни видове продукти през юли 2025 г. |
Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за месец юли 2025 г. (Фиг.1), показва че общият брой нотификации за периода е 77, като 76 са в категория „храни“, а 1 е в категория „фуражи“.
В 26 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 12 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 2 нотификации, при които „няма риск“. В 24 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 13 нотификации има „потенциален риск“.
Информациите за насочване на вниманието са 21, а нотификациите за недопуснат внос са 34. През разглеждания период са регистрирани 14 предупредителни нотификации и 8 информации за последващи действия (данни към 07.08.2025 г.).
В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 47, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).
От постъпилите 45[2] нотификации в категория „плодове и зеленчуци“, най-много нотификации се отнасят за следните продукти:
- различни сортове пипер – 5;
- стафиди – 3;
- различни сортове фасул, манго и лозови листа – по 2;
Останалите продукти в тази категория, в които са регистрирани остатъци от пестициди са: лайм, папая, круша, лимони, маракуя, гранадила[3], киви, личи и рамбутан.
За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 8 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- ориз – 7;
- пшеничен глутен – 1.
За категория „билки и подправки“ са постъпили 6[4] нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- кимион – 3;
- микс подправки, лют пипер и подправката Pani puri masala – по 1.
За категория „какао, какаови продукти, кафе и чай“ са постъпили 5 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в различни видове чай.
За категория „друг хранителен продукт/смесен“ са постъпили 3 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- мая за печене и хранителни добавки – по 1.
Целият материал можете да прочетете ТУК