Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, касаещи наличието на пестицидни остатъци за месец юли 2025 г.

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е основен механизъм на Европейския съюз за защита на общественото здраве чрез навременен обмен на информация при установяване на рискове, свързани с храни, фуражи и материали, предназначени за контакт с храни. Съгласно Регламент (ЕС) 2019/1715[1], RASFF е част от Информационната система за управление на официалния контрол (IMSOC) и функционира чрез електронната платформа iRASFF, която осигурява структурирана, правно регламентирана комуникация между компетентните органи на държавите-членки и институциите на Европейския съюз (ЕС). Чрез iRASFF се улеснява бързото предаване на нотификации, проследимостта на мерките и координацията при управление на рискове, като по този начин се повишава ефективността на официалния контрол в рамките на единния пазар.

Фиг. 1 Брой нотификации за пестицидни остатъци в различни видове продукти през

юли 2025 г.

Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за месец юли 2025 г. (Фиг.1), показва че общият брой нотификации за периода е 77, като 76 са в категория „храни“, а 1 е в категория „фуражи“.

В 26 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 12 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 2 нотификации, при които „няма риск“. В 24 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 13 нотификации има „потенциален риск“.

Информациите за насочване на вниманието са 21, а нотификациите за недопуснат внос са 34. През разглеждания период са регистрирани 14 предупредителни нотификации и 8 информации за последващи действия (данни към 07.08.2025 г.).

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ общо 47, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).

От постъпилите 45[2] нотификации в категория „плодове и зеленчуци“, най-много нотификации се отнасят за следните продукти:

  • различни сортове пипер – 5;
  • стафиди – 3;
  • различни сортове фасул, манго и лозови листа  – по 2;

Останалите продукти в тази категория, в които са регистрирани остатъци от пестициди са: лайм, папая, круша, лимони, маракуя, гранадила[3], киви, личи и рамбутан.

 

За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 8 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • ориз – 7;
  • пшеничен глутен – 1.

За категория „билки и подправки“ са постъпили 6[4] нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • кимион – 3;
  • микс подправки, лют пипер и подправката Pani puri masala – по 1.

За категория „какао, какаови продукти, кафе и чай“ са постъпили 5 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в различни видове чай.

За категория „друг хранителен продукт/смесен“ са постъпили 3 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • мая за печене и хранителни добавки – по 1.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1715 на Комисията от 30 септември 2019 година за определяне на правила за функционирането на системата за управление на информацията относно официалния контрол и нейните компоненти
[2] Поради грешно въведена информация в електронната платформа iRASFF за продуктите „чили на прах“ и „куркума на прах“, които не би следвало да бъдат в посочената категория броят на нотификациите е намален от 47 на 45.
[3] Гранадила е плод на растението Passiflora ligularis, с произход Южна Америка. Разпространен е в Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Африка, Перу. На външен вид изглежда като маракуя.
[4] Поради грешно въведена информация в електронната платформа iRASFF за продукта (чай), който не би следвало да бъде в посочената категория броят на нотификациите е намален от 9 на 6.