Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 октомври – 31 декември, 2022 год.

Общият брой нотификации за периода е 197, като 195 са в категория „храни“, а 2 са в категория „фуражи“ (Фиг.1 в Приложението). В 91 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, в 91 е неопределен, а в 7 от случаите рискът не е сериозен. Регистрирани са 8 нотификации, при които няма риск.

Информациите за насочване на вниманието са 50, нотификациите за недопуснат внос са 95, предупредителните нотификации са 35, а информациите за последващи действия са 17.

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи плодове и зеленчуци“ общо 106, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).

За категория „плодове и зеленчуци“ са постъпили 106 нотификации за наличието на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • различни видове пипер – 23;
  • различни видове фасул – 9;
  • лимони и грозде – по 5;
  • стафиди и ягоди – по 4;
  • босилек, нар и краставици – по 3;
  • портокали, рамбутан, замразени домати, салати, домати, помело, лайм, гуава, манго, ябълки, аспержи, лозови листа, китайско зеле и череши – по 2;
  • маракуя, лук Шалот, мандарини, праз, тиквички, грейпфрут, ананас, круши, цикория, зеле, грах, папая, лангсат, бамя, моркови, кайсия, малини, Benincasa hispida и Alternanthera sessilis – по 1.

 

За категория „какао, какаови продукти, кафе и чай“ са постъпили 11 нотификации, като от тях 10 са за различни видове чай и 1 за сушени растителни части от хризантема.

За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 19 нотификации за наличието на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • ориз – 18;
  • пшеница – 1.

 

За категория „билки и подправки“ са постъпили 38 нотификации за наличието на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • кимион – 6;
  • босилек – 5;
  • джоджен – 3;
  • звездовиден анасон, лют пипер, къри на прах и зеленчуков пастет – по 2;
  • Азиатска центела (Готу кола), био микс подправки, кардамон, шафран, розмарин, мента, магданоз, йерба мате, сминдух, чай, листа от слез, праз лук на прах, кориандър и замразено чили – по 1.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК