Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 април – 30 юни, 2023 год.

Общият брой нотификации за периода е 249, като 245 са в категория „храни“, а 2 са в категория „фуражи“ (Фиг.1). В 114 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, в 6 е неопределен, а в 23 от случаите рискът не е сериозен. Регистрирани са 5 нотификации, при които няма риск. В 61 нотификации е регистриран потенциално сериозен риск, а в 40 нотификации има потенциален риск.

Информациите за насочване на вниманието са 49, а нотификациите за недопуснат внос са 152. През разглеждания период са регистрирани 41 предупредителни нотификации и 7 информации за последващи действия (данни към 18.07.2023 г.).

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи плодове и зеленчуци“ общо 145, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).

Постъпилите 145 нотификации в категория „плодове и зеленчуци“ за наличието на остатъци от пестициди се отнасят за следните продукти:

  • различни видове пипер – 36;
  • портокали – 18;
  • лимони – 20;
  • различни видове фасул – 15;
  • стафиди – 5;
  • домати – 4;
  • лозови листа и круши – по 3;
  •  манго, моринга, дуриан, аспержи, чили, броколи, грах, грейпфрут, мандарини, нар и Alternanthera sessilis – по 2;
  • грозде, банани, питае, целина, тиквички, картофи, папая, моркови, мащерка, магданоз, краставици, Lagenaria siceraria, алма, бамя, рамбутан, кориандър, ягоди, праз, зелен лук, авокадо и Luffa acutangula – по 1.

За категория „билки и подправки“ са постъпили 40 нотификации за наличието на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • кимион – 6;
  • микс подправки, сминдух и чили на прах – по 5;
  • черен пипер – 3;
  • листа от къри и джинджифил на прах – по 2;
  • сезонен микс подправки, сушена мента, босилек, сумак, магданоз, риган на прах, ашваганда, канела, фенел, Alternanthera sessilis, чесън на прах – по 1.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК