Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 октомври – 31 декември 2024 г.

Системата за известяване за храни и фуражи (RASFF) е създадена от Европейската комисия (ЕК) и представлява мрежа от звена за контакт в държавите членки на Европейския съюз (ЕС), Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и трети държави, за бърз обмен на информация в случаите, когато храни или фуражи представляват пряк или косвен риск за здравето на хората, животните и околната среда.

Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 октомври – 31 декември 2024 г., показва че общият брой нотификации за периода е 233, като 228 са в категория „храни“, а 5 са в категория „фуражи“ (Фиг.1). В 86 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 40 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 7 нотификации, при които „няма риск“. В 65 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 35 нотификации има „потенциален риск“.

Информациите за насочване на вниманието са 64, а нотификациите за недопуснат внос са 117. През разглеждания период са регистрирани 35 предупредителни нотификации и 17 информации за последващи действия (данни към 09.01.2025 г.).

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ общо 138, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).

Постъпилите 138 нотификации в категория „плодове и зеленчуци“ за наличие на остатъци от пестициди се отнасят за следните продукти:

  • различни сортове фасул – 23;
  • грозде – 14;
  • различни сортове пипер – 13;
  • домати – 7;
  • мандарини и нар – по 6;
  • маракуя – 5;
  • ягоди, лимони и целина – по 4;
  • праскови, краставици, питая (драконов плод), лозови листа и стафиди  – по 3;
  • чили, портокали, патладжан, салати, броколи, био тиквички, био малини, гъби, и круши – по 2;
  • картофи, био портокали, бамя, магданоз, моринга[1], помело, карфиол, Centella asiatica, чиа, листа от роза, ябълки, дуриан, папая, био джинджифил, рамбутан, авокадо, тиква, череши и манго – по 1.

 

За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 34 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • ориз – 30;
  • пшеница – 2;
  • пуканки и киноа – по 1.

 

За категория „билки и подправки“ са постъпили 25 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • кимион – 7;
  • пипер – 5;
  • джинджифил на прах, кориандър и микс подправки – по 2;
  • къри, био хибискус, канела, риган, чили, магданоз и арника[2] – по 1.

 

За категория „какао, какаови продукти, кафе и чай“ са постъпили 15 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • различни видове чай – 15.

 

За категория „фуражи“ са постъпили 5 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • фуражни материали – 3;
  • сорго и женско биле – по 1.

 

За категория „ядки, продукти, съдържащи ядки и семена“ са постъпили 5 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • сусам и маково семе – по 2;
  • слънчогледови семки – 1.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Моринга (Moringa oleifera) представлява широколистно дърво, един от най-широко култивираните видове от род Моринга. Принадлежи към семейство Moringaceae. Моринга е ценно растение, което се включва в лечението на много заболявания.
[2] Arnica montana е многогодишно тревисто лечебно растение от семейство Asteraceae, с разнообразна биологична активност, често използвано във фармацията и козметиката.