НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 януари – 31 март 2025 г.
Системата за известяване за храни и фуражи (RASFF) е създадена от Европейската комисия (ЕК) и представлява мрежа от звена за контакт в държавите членки на Европейския съюз (ЕС), Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и трети държави, за бърз обмен на информация в случаите, когато храни или фуражи представляват пряк или косвен риск за здравето на хората, животните и околната среда.
Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 януари – 31 март 2025 г. (Фиг.1), показва че общият брой нотификации за периода е 237, като 229 са в категория „храни“, а 8 са в категория „фуражи“. В 80 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 31 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 15 нотификации, при които „няма риск“. В 69 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 42 нотификации има „потенциален риск“.
Информациите за насочване на вниманието са 52, а нотификациите за недопуснат внос са 128. През разглеждания период са регистрирани 33 предупредителни нотификации и 24 информации за последващи действия (данни към 02.04.2025 г.).
В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 159, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).
Постъпилите 159 нотификации в категория „плодове и зеленчуци“ за наличие на остатъци от пестициди се отнасят за следните продукти:
- различни сортове пипер – 24;
- различни сортове фасул – 22;
- портокали – 16;
- лозови листа и маракуя – по 8;
- круши, стафиди и чили – по 6;
- ягоди – 5;
- домати, лимони, мандарини и нар – по 4;
- различни сортове грозде, драконов плод/питая, зеле и краставици – по 3;
- бамя, био лимони, гуава, дуриан, зелени маслини, спанак и червено грозде – по 2;
- авокадо, био тиква, брюкселско зеле, грах, гъби, джакфрут[1], ендивия[2], кратуна, листа от моринга[3], магданоз, малини, фурми, чесън, манго, сушени гъби, маслини, патладжани и плантани/зеленчукови банани[4] – по 1.
За категория „билки и подправки“ са постъпили 27 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- кимион – 7;
- черен пипер – 3;
- лют червен пипер (смлян) – по 2;
- био лайка, бял пипер, звездовиден анасон, карамфил, кардамон, копър, куркума, лимонова трева, магданоз, майорана, пипер, сушен джинджифил и чили – по 1.
За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 20 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- ориз – 17;
- пшеница – 2;
- сорго – 1.
За категория „фуражи“ са постъпили 8 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- люцерна – 2;
- палмитинова киселина, меласа, семена от детелина, био соя, соев шрот и оризов протеин – по 1.
За категория „друг хранителен продукт/смесен“ са постъпили 7 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:
- лозови листа – 2;
- екстракт от сена, цветчета от рози, чай, Гарциния камбоджа[5] и зелени маслини – по 1.
Целият материал можете да прочетете ТУК