Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 януари – 31 март 2025 г.

Системата за известяване за храни и фуражи (RASFF) е създадена от Европейската комисия (ЕК) и представлява мрежа от звена за контакт в държавите членки на Европейския съюз (ЕС), Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и трети държави, за бърз обмен на информация в случаите, когато храни или фуражи представляват пряк или косвен риск за здравето на хората, животните и околната среда.

Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 януари – 31 март 2025 г. (Фиг.1), показва че общият брой нотификации за периода е 237, като 229 са в категория „храни“, а 8 са в категория „фуражи“. В 80 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 31 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 15 нотификации, при които „няма риск“. В 69 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 42 нотификации има „потенциален риск“.

Информациите за насочване на вниманието са 52, а нотификациите за недопуснат внос са 128. През разглеждания период са регистрирани 33 предупредителни нотификации и 24 информации за последващи действия (данни към 02.04.2025 г.).

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ общо 159, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).

Постъпилите 159 нотификации в категория „плодове и зеленчуци“ за наличие на остатъци от пестициди се отнасят за следните продукти:

  • различни сортове пипер – 24;
  • различни сортове фасул – 22;
  • портокали – 16;
  • лозови листа и маракуя – по 8;
  • круши, стафиди и чили – по 6;
  • ягоди – 5;
  • домати, лимони, мандарини и нар – по 4;
  • различни сортове грозде, драконов плод/питая, зеле и краставици – по 3;
  • бамя, био лимони, гуава, дуриан, зелени маслини, спанак и червено грозде – по 2;
  • авокадо, био тиква, брюкселско зеле, грах, гъби, джакфрут[1], ендивия[2], кратуна, листа от моринга[3], магданоз, малини, фурми, чесън, манго, сушени гъби, маслини, патладжани и плантани/зеленчукови банани[4] – по 1.

За категория „билки и подправки“ са постъпили 27 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • кимион – 7;
  • черен пипер – 3;
  • лют червен пипер (смлян) – по 2;
  • био лайка, бял пипер, звездовиден анасон, карамфил, кардамон, копър, куркума, лимонова трева, магданоз, майорана, пипер, сушен джинджифил и чили – по 1.

За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 20 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • ориз – 17;
  • пшеница – 2;
  • сорго – 1.

За категория „фуражи“ са постъпили 8 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • люцерна – 2;
  • палмитинова киселина, меласа, семена от детелина, био соя, соев шрот и оризов протеин – по 1.

За категория „друг хранителен продукт/смесен“ са постъпили 7 нотификации за наличие на остатъци от пестициди в следните продукти:

  • лозови листа – 2;
  • екстракт от сена, цветчета от рози, чай, Гарциния камбоджа[5] и зелени маслини – по 1.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Джакфрутът е вид хлебно дърво от семейство Черничеви. Произхожда от региона между Западни Гхати в Южна Индия и тропическите гори на Малайзия
[2] Cichorium endivia е вид цъфтящо растение, принадлежащо към рода Cichorium, което е широко култивирано като един от видовете подобни горчиволистни зеленчуци, известни като ендивия и ескарол.
[3] Moringa oleifera е краткотрайно, бързо растящо, устойчиво на суша дърво от семейство Moringaceae, произхождащо от Северна Индия и използвано широко в Южна и Югоизточна Азия.
[4] Сортове банани от рода Musa, които са основна храна в много тропически райони. Обикновено не се консумират сурови, тъй като имат консистенция на нишесте, но могат да се използват в готвенето.
[5] Тропически плод, произхождащ от Южна Азия и Югоизточна Азия