НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 април – 30 юни 2025 г.
Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е основен механизъм на Европейския съюз за защита на общественото здраве чрез навременен обмен на информация при установяване на рискове, свързани с храни, фуражи и материали, предназначени за контакт с храни. Съгласно Регламент (ЕС) 2019/1715[1], RASFF е част от Информационната система за управление на официалния контрол (IMSOC) и функционира чрез електронната платформа iRASFF, която осигурява структурирана, правно регламентирана комуникация между компетентните органи на държавите-членки и институциите на Европейския съюз (ЕС). Чрез iRASFF се улеснява бързото предаване на нотификации, проследимостта на мерките и координацията при управление на рискове, като по този начин се повишава ефективността на официалния контрол в рамките на единния пазар.
Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 април – 30 юни 2025 г. (Фиг.1), показва че общият брой нотификации за периода е 200, като 199 са в категория „храни“, а 1 е в категория „фуражи“.
Фиг. 1 Брой нотификации за пестицидни остатъци в различни видове продукти през периода 01 април – 30 юни 2025 г. |
В 66 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 24 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 9 нотификации, при които „няма риск“. В 79 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 22 нотификации има „потенциален риск“.
Информациите за насочване на вниманието са 44, а нотификациите за недопуснат внос са 96. През разглеждания период са регистрирани 41 предупредителни нотификации и 19 информации за последващи действия (данни към 06.08.2025 г.).
В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 113, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).
От постъпилите 113 нотификации в категория „плодове и зеленчуци“, най-много нотификации се отнасят за следните продукти:
- различни сортове пипер – 17;
- портокали – 10;
- различни сортове фасул – 8;
- лозови листа и ягоди – по 7;
- драконов плод/питая – 6.
Останалите продукти в тази категория, в които са регистрирани остатъци от пестициди са: лайм, копър, череши, пъпеш, папая, круша, цвекло, краставица, джинджифил, грозде, праскови, моринга[2], калабаш[3], ананас, бамя, банани, спанак, чили на прах, кайсия, помело, авокадо, момордика[4], грейпфрут, лимони, гъби, тиквички, манго, моркови, стафиди, кейл, черна ряпа, салати, маракуя, нар, диня и Alternanthera pungens[5].
Целият материал можете да прочетете ТУК