Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

НИКОЛАЙ СПАСОВ: Анализ на данните, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 април – 30 юни 2025 г.

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) е основен механизъм на Европейския съюз за защита на общественото здраве чрез навременен обмен на информация при установяване на рискове, свързани с храни, фуражи и материали, предназначени за контакт с храни. Съгласно Регламент (ЕС) 2019/1715[1], RASFF е част от Информационната система за управление на официалния контрол (IMSOC) и функционира чрез електронната платформа iRASFF, която осигурява структурирана, правно регламентирана комуникация между компетентните органи на държавите-членки и институциите на Европейския съюз (ЕС). Чрез iRASFF се улеснява бързото предаване на нотификации, проследимостта на мерките и координацията при управление на рискове, като по този начин се повишава ефективността на официалния контрол в рамките на единния пазар.

Анализът на данни получени от RASFF, касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 април – 30 юни 2025 г. (Фиг.1), показва че общият брой нотификации за периода е 200, като 199 са в категория „храни“, а 1 е в категория „фуражи“.

Фиг. 1 Брой нотификации за пестицидни остатъци в различни видове продукти през периода

01 април – 30 юни 2025 г.

В 66 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, а в 24 от случаите рискът „не е сериозен“. Регистрирани са 9 нотификации, при които „няма риск“. В 79 нотификации е регистриран „потенциално сериозен риск“, а в 22 нотификации има „потенциален риск“.

Информациите за насочване на вниманието са 44, а нотификациите за недопуснат внос са 96. През разглеждания период са регистрирани 41 предупредителни нотификации и 19 информации за последващи действия (данни към 06.08.2025 г.).

В категория храни, най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ общо 113, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.).

От постъпилите 113 нотификации в категория „плодове и зеленчуци“, най-много нотификации се отнасят за следните продукти:

  • различни сортове пипер – 17;
  • портокали – 10;
  • различни сортове фасул – 8;
  • лозови листа и ягоди – по 7;
  • драконов плод/питая – 6.

Останалите продукти в тази категория, в които са регистрирани остатъци от пестициди са: лайм, копър, череши, пъпеш, папая, круша, цвекло, краставица, джинджифил, грозде, праскови, моринга[2], калабаш[3], ананас, бамя, банани, спанак, чили на прах, кайсия, помело, авокадо, момордика[4], грейпфрут, лимони, гъби, тиквички, манго, моркови, стафиди, кейл, черна ряпа, салати, маракуя, нар, диня и Alternanthera pungens[5].

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/1715 на Комисията от 30 септември 2019 година за определяне на правила за функционирането на системата за управление на информацията относно официалния контрол и нейните компоненти
[2] Moringa oleifera е краткотрайно, бързо растящо, устойчиво на суша дърво от семейство Moringaceae, произхождащо от Северна Индия и използвано широко в Южна и Югоизточна Азия.
[3] Калабашът принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae), произхожда от тропическа Африка и се култивира в тропиците.
[4] Момордика (Momordica), известна още като горчива краставица, е род от около 60 вида едногодишни или многогодишни катерливи, тревисти или рядко малки храсти, принадлежащи към семейство Cucurbitaceae. По произход са от тропическа и субтропична Африка, Азия и Австралия.
[5] Alternanthera pungens е пълзящo многогодишно растение от семейство Amaranthaceae широко разпространено в Австралия и Южна Африка. Растението съдържа високи нива на флавоноиди, известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.