ПОКАНА за участие в КРЪГЛА МАСА на 12.02.2019 г. на тема: „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
С настоящото писмо имам удоволствието да Ви поканя на организираната от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Кръгла маса на тема: „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“.
По данни на Европейската комисия, в Европейския съюз (ЕС) годишно се губят около 88 млн. тона годна за консумация храна, което представлява 20% от общия обем произведени храни в ЕС. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а изразходваните за производството й суровини - на 261 млн. тона.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни, да се подпомогне постигането на Цел 12.3 на ООН и да се осигури платформа за приноса на всички заинтересовани страни. Програмата представя практически решения, които да послужат за предприемане на съгласувани действия от участниците по хранителната верига.
Основната цел на организирания форум е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
Моля, за Вашето съдействие да определите Ваш/и представител/и за участие в Кръглата маса и до 21.01.2019 г. да ни изпратите следната информация за участника/ците:
Име, презиме, фамилия |
Длъжност |
Организация |
Телефон |
Електронен адрес |
|
|
|
|
|
Моля, исканата информация изпращайте на следните електронни адреси: DPetlova@mzh.government.bg и AkAntonova@mzh.government.bg.
Кръглата маса ще се проведе на 12.02.2019 г. от 10 часа, в залата на 5-ти етаж в сградата на Висшето училище по застраховки и финанси (гр. София, 1618, ж.к. “Овча купел”, ул. “Гусла” № 1.
http://www.vuzf.bg/?Template=VUZFAboutVUZFContacts ).
Дневният ред за провеждане на събитието ще Ви бъде изпратен своевременно по електронна поща.