Новини

Начало

Световен ден за безопасност на храните 7 – ми юни

 

 

Център за оценка на риска по хранителната верига се присъединява към Световният ден за безопасност на храните 7 – ми юни. За пръв път този ден е отбелязан през 2019г. На общо събрание на Организацията на обединените нации (ООН) през декември 2018г., този ден е избран за Ден на хранителната безопасност с мотото "Безопасността на храните е работа на всеки".

Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот и добро здраве.

Световната здравна организация (СЗО) насърчава всички страни да насочат усилията си за подобряване на безопасността на храните и със стратегията  „От фермата до трапезата“, се стреми да осигури консумацията на качествена храна, която не носи вреди за здравето. Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи по цялата верига на производство на храни – от страна на фермерите и производителите, на търговците и не на последно място на потребителите.

Центъра извършва независима научна оценка по здравеопазване на животните и растенията и безопасността на храните чрез независим, прозрачен и безпристрастен анализ на научната информация по проблеми, които пряко или косвено засягат здравето на животните и растенията, растителните продукти, растителния и животински репродуктивен материал и безопасността на храните и фуражите по цялата хранителна верига.

За да се запази здравето на потребителите, преди броени дни беше приет новият Закон за храните, чиято цел е да гарантира на българския потребител качеството и сигурността в потребяваните храни от производителя на суровина до предлагането ѝ на пазара.

В световен мащаб Европейската комисия (ЕК)  има плановете за намаляване въздействието върху околната среда, които включват драстично ограничаване на:

  • Пестициди с 50%
  • Антибиотици в животновъдството с 50%
  • Торове в аграрната сфера с 20%

Тази стратегия е важен елементи от т. нар. „Зелена сделка“ на Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За постигането на тези цели ЕК смята твърдо да заложи на развитието на органичното селско стопанство, като ще бъдат поставени високи изисквания за увеличение на органичното производство.

Чрез Световния ден за безопасността на храните ЦОРХВ полага усилие хранителната безопасност да стане неизменна ценност за обществото и да се намали бремето на заболяванията, предизвикани от храна в световен мащаб.