Здраве на растенията

Начало

Татяна Величкова: Информация за становище и доклад на Френската агенция по храни, околна среда, здраве и безопасност относно „Бърз анализ на риска на вредителя Tomato brown rugose fruit virus за Франц

 

 

През 2019 г., Френската агенция по храни, околна среда, здраве и безопасност (ANSES) е инициирала вътрешно искане за извършване на експертна оценка: „Бърз анализ на риска на вредителя Tomato brown rugose fruit virus за Франция“.

През 2020 г., ANSES сигнализира за появата на нов вирус Tomato brown rugose fruit virus (Вирус на кафявото набраздяване по плодовете на доматите - ToBRFV) заплашващ зеленчуците във Франция. Този вирус е особено опасен за чувствителните култури - домат (Solanum lycopersicum) и пипер (Capsicum annuum), в това число лют пипер и сладък пипер. Вирусът ToBRFV може да се предава със заразени семена и механично да инфектира растенията, чрез директен контакт със заразени с вируса растения, ръце, работни инструменти, дрехи, опрашващи насекоми, птици и чрез водата за напояване. Този патоген може да оцелее дълго време, без да загуби своята вирулентност и към настоящия момент няма налични средства за контрола му, както и не са създадени устойчиви на ToBRFV сортове. Вирусът ToBRFV е идентифициран за първи път през 2014 г., в Близкия изток, но до 2018 г. докладите за него са се увеличили. През 2018 г., ToBRFV е съобщен първо от Мексико и САЩ, след това от Европа и Азия. След извършване на експертната си оценка за навлизане и разпространение на този нов вредител във Франция и мерките за управлението му, ANSES потвърждава високия риск от въвеждането и разпространението на ToBRFV в страната и потенциално голямото му въздействие върху чувствителните растения гостоприемници не само в професионалния, но и в частния сектор. Агенцията подчертава важността от спазване на Европейските разпоредби относно вноса на семена и разсад, както и прилагането на специалните изисквания за вноса на плодове. Агенцията също така препоръчва да се прилага подходящ план за наблюдение и да се гарантира своевременното докладване за присъствие на вируса във всяка производствена площ, с цел унищожаване на ToBRFV от тези площи. Накрая, ANSES подчертава важността от информиране на частните лица и специалистите, за риска от ToBRFV и превантивните мерки, които трябва да бъдат предприети срещу него.

Целият материал можете да прочетете ТУК: