Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Аксиния Антонова: Анализ на данните за нотификациите по системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), свързани с добавки в храните 01.04–30.06.2020г.

 


Системата за бързо предупреждение на храни и фуражи (RASFF), която е обща за всички държави членки, e създадена с Регламент (ЕО) № 178/2002 . Системата подпомага държавите членки при действията им, като позволява бърз обмен на информация за рисковете, произтичащи от храни или фуражи и за мерките, които са взети или предстои да бъдат взети за овладяване на тези рискове и има за цел да предостави на контролните органи добре функциониращ инструмент за уведомяване за рискове за здравето на човека, произтичащи от храни или фуражи.

Законова база за функционирането на системата:

• член 50 от Регламент (ЕО) № 178/2002;
• Регламент (ЕС) № 16/2011 за установяване на мерки за прилагане за Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи;
• член 30б от Закон за храните;
• член 47 от Закон за фуражите.

Общият брой на нотификациите, отнасящи се до добавки в храните за отчетния период е 30 бр. (25 бр. за второто тримесечие на 2019 г.), като 22 бр. от тях се отнасят до неправилно прилагане на добавки в храните (24 бр. за второто тримесечие на 2019 г.), а останалите 8 бр. нотификации касаят установени проблеми по отношение на безопасността на самите добавки в храните (1 бр. за второто тримесечие на 2019 г.).

Резултатите за видовете нотификации от RASFF относно добавките в храни са представени на Фигура 1. Най-голям е делът на нотификациите за отхвърляне на граничен пункт – 10 бр. (14 бр. за второто тримесечие на 2019 г.), последвано от нотификациите за информация, изискващи проследяване – 8 бр. (6 бр. за второто тримесечие на 2019 г.), нотификациите за информация за насочване на внимание, които също са 8 бр. (2 бр. за второто тримесечие на 2019 г.) и нотификациите за предупреждение – 4 бр. (3 бр. за второто тримесечие на 2019 г.).

 

Научното становище можете да прочетете ТУК: