д-р Аксиния Антонова: Научни съвети на EОБХ за хармонизирано етикетиране на лицевата страна на опаковката и ограничаване на използването на претенции за храните
EFSA’s scientific advice to inform harmonized front-of-pack labelling and restriction of claims on foods
Експертите по хранене към Европейския орган по безопасност на храните разработват и предстои да публикуват научни съвети в подкрепа на въвеждането на бъдеща система за етикетиране на хранителните стойности на лицевата страна на опаковката в целия Европейски съюз (ЕС). В обхвата на тези научни съвети са включени и насоки за определянето на условията за използване на хранителни и здравни претенции за храните.
Според плана за действие за стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“, Европейската комисия (ЕК) възнамерява да представи до края на 2022 г. предложение за хармонизирано задължително етикетиране на хранителната стойност на лицевата страна на опаковка и за установяването на профили на хранителните съставки, с цел да се ограничи популяризирането на храни с високо съдържание например на сол, захари и/ или мазнини.
В тази връзка и в съответствие с член 29, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕО) № 178/2002 , ЕК възлага ЕОБХ да предостави научни съвети за разработването на хармонизирано задължително етикетиране на хранителната стойност на лицевата страна на опаковката и определянето на хранителни профили за ограничаване на хранителните и здравни претенции за храните. По-специално от ЕОБХ се изисква да предостави научни съвети относно следното:
• Хранителните вещества, които са от значение за общественото здраве за европейското население, включително непитателни компоненти в храните, каквито са например eнергията и влакнините;
• Групи храни, които играят важна роля в храненето на европейското население;
• Критерии за насочване на избора на хранителни вещества и други непитателни компоненти на храната за формиране на хранителния профил на продуктите.
При предоставяне на научните съвети, от ЕОБХ се изисква да вземе предвид следното:
1. Съображенията относно хранителните вещества, както и непитателните компоненти, трябва да се основават на доказателства за хранителни дисбаланси сред европейското население, които могат да станат причина за наднормено тегло и затлъстяване, или свързани с храненето заболявания, като сърдечно-съдови заболявания или други нарушения. В тази връзка следва да се вземат предвид компонентите, които се консумират прекомерно, както и такива, за които приемът може да е недостатъчен.
2. По отношение на групите храни, следва да се обърне внимание на групите храни/ храни, които имат важна роля в хранителния режим на европейското население поради:
• енергийната им стойност и съдържанието на макро- и микроелементите и други вещества от физиологично значение;
• ролята и значението им в хранителните режими за населението като цяло или, според случая, на някои рискови групи, включително деца;
• цялостния им хранителен състав;
• наличието или отсъствието на хранителни елементи, за които е научно признато, че оказват въздействие върху здравето на хората;
• консумацията на групата/категорията храни би могло да оказва въздействие върху здравето на хората.