Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

д-р Аксиния Антонова: Научно съобщение за становище на Европейския орган за безопасност на храните относно безопасността на унищожения чрез топлинна обработка Mycobacterium setense щам manresensis

 

Научно съобщение за становище на Европейския орган за безопасност на храните относно безопасността на унищожения чрез топлинна обработка Mycobacterium setense щам manresensis като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283 

Във връзка с искане на Европейската комисия (EK), Панелът по хранене, нови храни и хранителни алергени (NDA) при Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) изготви научно становище, относно безопасността на унищожения чрез топлинна обработка Mycobacterium setense щам manresensis, като нова храна, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) 2015/2283 .

Според указанията на заявителя, новата храна е предназначена за влагане в хранителни добавки под формата на желатинови капсули, за общото възрастно население с изключение на деца, бременни и кърмещи жени.

Новата храна трябва да се приема в доза от една капсула дневно (≤105 унищожени чрез топлинна обработка бактерии), 14 последователни дни, след което приемът се преустановява за период от 6 месеца минимум, преди да се консумира отново.

Наличните данни показват, че процесът на топлинна инактивация е достатъчен, за да се постигне ефективно унищожаване на всички микобактерии.

Прочетете целият материал ТУК: