д-р Аксиния Антонова: Обществена консултация относно оценка на законодателната рамка на ЕС във връзка с облъчването на храни
PUBLIC CONSULTATION
Evaluation of the EU legal framework on food irradiation
На 2 март 2020 г. в контекста на рамката "По-добро регулиране", Европейската комисия (EК) стартира процедура по открита обществена консултация относно текущата оценка на действащото законодателство на Европейския съюз, свързано с облъчването на храните и хранителните съставки. Обществената консултация е отворена за всички заинтересовани страни и има за цел да събере фактологична информация, виждания, мнения и опит относно прилагането на законодателството на ЕС, свързано с това облъчване. Първоначално е било планирано консултациите да приключат на 25 май 2020 г., но впоследствие срокът е удължен до 06 юли 2020г.
Детайли по провеждането на обществената консултация:
Период за предоставяне на обратна информация: 02 март 2020 г. - 06 юли 2020 г. (полунощ брюкселско време)
Тема: Безопасност на храните
Целева аудитория:
Отделни граждани, които следва да отговарят в рамките на персоналните им компетенции; представители на дружества с директен опит в прилагането на законодателството на EС - стопански субекти в хранителната промишленост, стопански субекти, обслужващи съоръжения за облъчване, производители на оборудване и материали за облъчване; членове на централния орган на управление/министерство или орган на публичната власт на равнище ЕС; членове на централния орган на управление/министерство или орган на публичната власт на национално или по-ниско равнище (това включва както държавите в ЕС, така и тези извън него); членове на регулаторни агенции на ниво ЕС; членове на регулаторни агенции на национално или по-ниско равнище (това включва както държавите в ЕС, така и тези извън него); членове на междуправителствени организации; членове на организации на гражданското общество; членове на неправителствени организации (НПО); членове на представителни организации - асоциация на потребителите, асоциации и федерации на производителите на храни; членове на експертни центрове; изследователски организации/академични институции; юристи и други.
Предмет на обществената консултация:
Облъчването на храни е процес на обеззаразяване, чрез който се постига унищожаване на патогенните бактерии в храните, като салмонела или кампилобактер, които могат да бъдат причина за възникване на хранителни отравяния при човека. Въпреки това, облъчването не би могло да замени правилното манипулиране на храните с цел осигуряване на тяхната безопасност, като подходящото охлаждане и топлинна обработка преди консумация, когато това е необходимо. Облъчването на храните също така може да забави узряването на плодовете и да помогне за спиране на покълването на някои зеленчуци, като картофи и лук.
Тази открита обществена консултация има за цел да събере фактологична информация, виждания, мнения и опит във връзка с прилагането на законодателството на ЕС относно облъчването на храните и хранителните съставки.
Данните, събрани чрез тази обществената консултация, заедно с други данни, ще послужат на Европейската комисия (ЕК) при извършване на оценка на регулаторната рамка на ЕС за облъчване на храни.
Въпросник за попълване:
Отговорите на въпросите могат да бъдат изпратени на всеки един от официалните езици в ЕС.
В случай на възникнали затруднения при работа с онлайн въпросника, участниците могат да се обърнат за съдействие към администратор, използвайки следния имейл адрес: SANTE-CONSULT-G4@ec.europa.eu
Лични данни и декларация за поверителност
Европейският съюз се ангажира да защитава личните данни на участниците в обществената консултация и да спазва своята политика на поверителност. При провеждане на обществени консултации, ЕС се придържа към политиката си относно защита на личните данни, която се основава на Регламент (ЕС) 2018/1725 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2018 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни от институциите, органите, службите и агенциите на Съюза и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Регламент (ЕО) № 45/2001 и Решение № 1247/2002/ЕО.
Източник: PUBLIC CONSULTATION: Evaluation of the EU legal framework on food irradiation
Изготвил материала:
д-р Аксиния Антонова – главен експерт в дирекция ОРХВ при ЦОРХВ
29.04.2020 г.