Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Аксиния Антонова: Подготвеност и реагиране при кризи и инциденти, свързани с безопасността на храните

 

Основните принципи на законодателството на Европейския съюз (EС) е осигуряването на едни от най-високите стандарти за безопасност на храните и фуражите в света, защита на здравето на хората, животните и растенията и опазването на околната среда. Въпреки това всяка година се отчитат редица инциденти, свързани с безопасността на храните и фуражите, които възникват тогава, когато дадена храна или фураж или тяхна съставка не отговаря на тези стандарти за безопасност и може да представлява риск за здравето на консуматорите. Инциденти и кризи възникват понякога в резултат от измами с храни, неадекватен контрол или вследствие на аварии или природни бедствия, които са трудно предвидими и контролируеми.

В тази връзка в ЕС е създадена стабилна система, която осигурява докладване и адекватно реагиране при възникване на инциденти и кризи, свързани с безопасността на храните или фуражите. Тази система се координира на равнище ЕС от Европейската комисия (EК), в тясно сътрудничество с Националните органи за контрол на държавите членки (ДЧ) и с помощта на Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ).

Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF) осигурява отчитането и бързата и координирана реакция при инциденти и кризи, свързани с безопасността на храните и фуражите. На 13 декември 2019 г., по време на конференция в Брюксел е отбелязана 40-годишнината от създаването на RASFF. Конференцията е проведена под надслов „По-разумно регулиране за по-безопасни храни и защита на здравето на растенията“.

Целият материал можете да прочетете ТУК: