Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец ноември 2020г.

Общият брой нотификации за месец ноември 2020 г. е 540. Сигналите в категория храни са най-много – 503, за фуражите – 25, а за материалите в контакт с храни – 12 (фиг.1).

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 269 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Ядки, продукти от ядки и семена – 137 нотификации: наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в сусам от Индия (106), Холандия (10), Франция (3), Германия, Испания и Франция, в микс от семена от Холандия (4) и от Испания, в сусам от Холандия, използван за направата на бял тахан (2), сусам, използван за направата на различни продукти от Холандия (2), в печени семена от Германия, в сусам от Италия, използван за направата на микс от семена, в сусам от Индия, използван за направата на блокчета мюсли от Германия; афлатоксини във фъстъци от Южна Африка, в шамфъстък от Испания и в бадеми също от Испания; високи нива на морфин в маково семе от Германия; недекларирана соя във фъстъчено масло от Полша и изтегляне от пазара на хумус и бял тахан от Испания.

Зърнени и тестени изделия – 31 нотификации: наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в сусам от Холандия, използван за направата на тестени изделия от Франция (2), в сусам, използван за направата на хляб и тестени изделия от Франция, в сусам от Индия, използван за направата на микс за печене от Холандия и от Франция, в сусам, използван за направата на хляб от САЩ, в сусам, използван за направата на тестени изделия от Испания, в пълнозърнеста питка от Холандия, в сусам, използван за направата на шоколадови бисквити от Франция, в микс от брашна от Германия, в черен сусам от Индия, в сусам, използван за направата на кифли от Франция, в пълнозърнести хлебни пръчици от Испания, в сусам от Индия, използван за направата на тестени изделия от Швеция, в сусам, използван за направата на свободен от глутен хляб от Индия, в сусам от Индия, използван за направата на хляб от Белгия, в сусам, използван за направата на брашно за кифли от Франция, в ръжен хрупкав хляб от Дания, в сусам от Индия, използван за направата на солени бисквити от Чехия и в хляб със сусам от Франция; високи нива на цианид в брашно от касава с неизвестен произход; метални жици в микс от брашна от Германия; микробиално замърсяване (дрожди, плесени и Staphylococcus aureus) на продукти за торти също от Германия; изтегляне от пазара на сусамени бисквити от Франция, поради възможна контаминация с етиленов оксид; недекларирана соя в брашно със сирене и лук от Холандия; високи нива на глутен в свободна от глутен юфка от елда и сладки картофи от Китай; Listeria monocytogenes в палачинки с чили от Холандия; недекларирана млечна съставка в тестени сладки с покритие от шоколад от Германия; деоксиниваленол в пшеница от Чехия; пластмасови частици в бели ролца от Холандия и скополамин в царевица за пуканки също от Холандия.

Целият материал можете да прочетете ТУК