Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец декември 2020г.

 

Общият брой нотификации за месец декември 2020 г. е 510. Сигналите в категория храни са най-много – 469, за фуражите – 29, а за материалите в контакт с храни – 12 (фиг.1).

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 239 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Ядки, продукти от ядки и семена – 113 нотификации: наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в сусам от Индия (88), Германия (2), Холандия, Буркина Фасо, Нигерия, Обединеното кралство и Боливия, в сусам, използван за направата на крекери от Италия и Индия, в сусамено брашно от Германия, различни продукти, съдържащи сусам от Испания, в сусамен тахан от Гърция, в печен сусам от Люксембург, в микс от семена и плодове годжи бери от Обединеното кралство, съдържащи сусам от Индия, в сусам, използван за направата на шоколадови блокчета от Франция, в сусам от Дания и в сусам, използван за направата на кифли от Германия; изтегляне от пазара на сухари от Франция, съдържащи сусам, потенциално контаминиран с етиленов оксид и в сусамено пюре също от Франция, потенциално контаминирано с етиленов оксид; афлатоксини в шамфъстък от САЩ и в бадеми от Италия; стъклени фрагменти в масло от кашу от Холандия; Salmonella enterica ser. Agona в ленено семе от Дания; 2-хлоретанол и наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в черен сусам от Индия и афлатоксини и охратоксин А в печени динени семки от Турция.

Зърнени и тестени изделия – 32 нотификации: наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в амарант от Индия (2), в брашно за бургери от Испания, черен сусам от Индия, в сусам, използван в брашно от Люксембург, в сусам, използван в печива от Италия, в замразено пълнозърнесто брашно от Чехия, сусам от Индия, използван в мюсли от Испания, в тестени продукти със сусам също от Испания, в сусамени солети от Италия, в сусамени крекери от Холандия, в микс от брашна от Германия, в сусам от Холандия, в галета от Австрия, в сусам, използван в замразена багета от Франция, в смляни люспи от псилиум (люспите от семената на растението индийски бял живовляк (Plantago ovate) от Индия, в свободен от глутен микс от брашна от Холандия, в сусам от Индия, използван в замразени тестени изделия от Италия и в сусам, използван в багети от Франция; изтегляне от пазара на солети от Италия, съдържащи сусам, потенциално контаминиран с етиленов оксид, на тестени изделия от Дания, съдържащи сусам, потенциално контаминиран с етиленов оксид, на микс от брашна от Франция, потенциално контаминирани с етиленов оксид, сухари със семена също от Франция, потенциално контаминирани с етиленов оксид и пълнозърнест хляб от Германия, със сусам от Индия, потенциално контаминиран с етиленов оксид; 3-монохлор-1,2 пропандиол (3-MCPD) и глицидилови естери, както и недекларирани фъстъци в сладки от Иран; недекларирана лупина в ръжени рула от Германия; недекларирана пшеница в булгур и паста от Турция; фумонизини в царевични вафли от Словакия; 2-хлоретанол и наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в солети от Босна и Херцеговина; метални парчета в зърнена закуска от Дания; наличие на растението Datura stramonium L. в овесена каша от Полша; недекларирани яйца в бисквити от Обединеното кралство и деоксиниваленол в пуканки от Унгария.

Целият материал можете да прочетете ТУК: