Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец април 2021г.

 

Общият брой нотификации за месец април 2021 г. е 302. Сигналите в категория храни са най-много – 279, за фуражите – 15, а за материалите в контакт с храни – 8 (фиг.1).

 

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи:
храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 100 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Плодове и зеленчуци – 20 нотификации: хлорпирифос – етил в портокали от Египет (2); хлорпирифос в портокали от Гърция, в лайм от Бразилия и в боб от Перу; охратоксин А в стафиди от Узбекистан и в сушени смокини от Испания; чужди тела (парчета пластмаса) в гъби от Холандия; чуждо тяло (парче стъкло) в сушени домати от Гърция; възможни смущения в процеса на охлаждане след стерилизиране на консервирани гъби от Холандия; Salmonella spp. и високи нива на олово в лук от Индия; хлорпирифос - етил и хлорпирифос – метил в грейпфрути от Турция; високи нива на олово в лук от Индия; наличие на целина в микс от зеленчуци от Белгия; недекларирани глутен и соя в замразена салата от водорасли от Китай; норовирус в замразени малини от Сърбия; хлорпирифос – етил и диметоат в портокали от Египет; хлорпирифос и хлорпирифос – метил в грейпфрути от Турция и високи нива на хлороталонил в папая от Бразилия.

Билки и подправки – 15 нотификации: охратоксин А в лют червен пипер от Испания (2); резултат от химичен анализ (съдържание на ЕТО) на зелен пипер от Франция и на куркума също от Франция; полициклични ароматни въглеводороди в корен от дивисил от Полша и в зелен пипер от Китай; високи нива на жълт кантарион в билков чай от Австрия; хлорпирифос в копър от Египет; наличие на неразрешен оцветител Ориндж II в чили на прах от Нигерия; чуждо тяло (парче стъкло) в стъклен буркан със сос песто от Италия; наличие на неразрешен оцветител Судан-1 в къри от Индия; пропиконазол и хлорпирифос в копър от Унгария; етиленов оксид в сусам от Индия и Salmonella spp. в лук също от Индия.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 11 нотификации: Salmonella Enteritidis в пилешка кожа от Полша (2), в замразено пилешко месо от Полша, в замразени пилешки крака също от Полша и в птиче месо с неизвестен произход; Salmonella в замразени пилешки шишчета от Полша и в продукт от пилешко месо от Франция; наличие на ядки от сини сливи в буркан с мазнина от патешки черен дроб със сини сливи също от Франция; наличие на доксициклин в пилета от Белгия; Salmonella Typhimurium в замразени пилешки крака от Дания и незаконно пускане на пазара на странични животински продукти и продукти от птиче месо от Германия.

Други хранителни продукти/смесени – 8 нотификации: наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в псилиум от Индия (2), паста от Холандия, в кълнове от Франция, в микс от подправки също от Франция; соя погрешно етикетирана като спелта от Унгария; чуждо тяло (стъклен фрагмент) в продукт за мазане за вегани от Германия и чужди тела (пластмасови частици) във вегетариански бургери от Холандия.

Целият материал можете да прочетете ТУК: