Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец май 2021г.

 

Общият брой нотификации за месец май 2021 г. е 388. Сигналите в категория храни са най-много – 351, за фуражите – 21, а за материалите в контакт с храни – 16 (фиг.1).

Фиг. 1 Анализ на нотификациите по отношение на разпределението по групи: храни, фуражи и материали в контакт с храни.

 

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 97 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Плодове и зеленчуци – 14 нотификации: триадименол в лозови листа от Турция (2); чуждо тяло (парче стъкло) в зеленчукова заготовка с хрян от Германия и в стъклен буркан с чушки от Турция; прохлораз в лимони от Турция; кадмий в замразен спанак от Белгия; хлорпирифос-метил в портокали от Испания; тиофанат-метил в замразени малини от Сърбия; Listeria monocytogenes в охладено и сварено цвекло от Холандия; етефон в ананас от Гана; карбендазим в краставици от Холандия; хлормекват в круши от Италия; хлорпирифос в лозови листа от Египет и охратоксин А в сушени смокини от Турция.

Месо и месни продукти (различни от птиче месо) – 11 нотификации: Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от Полша и в колбас също от Полша; чужди тела (парчета метал) в наденица от Холандия; недеклариран сусам в замразена заготовка от свинско месо от Холандия и от Испания; Salmonella spp. в кебап от Холандия; Salmonella в замразени стекове от месо на крокодил от Зимбабве; Salmonella enterica във фует (каталунски сушен колбас) от Испания; Salmonella enterica ser. Brandenburg в чоризо от Испания; чуждо тяло (парче плексиглас) в шунка от Люксембург и шигатоксин продуцираща Escherichia coli в говеждо месо от Испания.

Зърнени и тестени изделия – 11 нотификации: охратоксин А в ръжени тестени изделия от Испания; чужди тела (парчета стъкло) в печени зеленчукови сладкиши от Обединеното кралство; наличие на алергични съставки (фъстъци и лешници), които не са включени в съдържанието на етикета на бадемови бисквити от Турция; наличие на алкалоиди на мораво рогче (Claviceps purpurea) в пълнозърнеста паста от Германия; недеклариран алерген (соя) в макарони от Китай; чужди тела (парчета стъкло) в бисквити за малки деца от Унгария; наличие на неразрешената субстанция етиленов оксид в амарант от Индия; алфатоксини в елда от Китай; наличие на неразрешената субстанция хлорпирифос-метил в брашно от спелта от Холандия; чужди тела (парчета пластмаса) в мултизърнено брашно, също от Холандия и фумонизини в царевични вафли от Словения.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 11 нотификации: Salmonella enterica ser. Enteritidis в пилешка кожа от Полша (2), в замразени пилешки продукти от Полша, в охладено и замразено пилешко месо от Полша, в пилешки четвъртини от Полша, в пилешки трупове и обрезки от Полша, в охладени пилешки продукти от Полша, в замразено пилешко месо от Полша; Salmonella в замразени пилешки месни заготовки от Белгия (2) и Salmonella enterica ser. Typhimurium в охладено и замразено пуешко месо от Полша.


Целият материал можете да прочетете ТУК