Анализ на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF)

Начало

д-р Бранимир Канакидис: Анализ на данните, получени от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец януари 2022г.

 

Общият брой нотификации за месец януари 2022 г. е 334. Сигналите в категория храни са най-много – 284, за фуражите – 20, а за материалите в контакт с храни – 30 (фиг.1).

 


ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ НОТИФИКАЦИИ – 92 нотификации, които се разпределят в следните категории:

Хранителни добавки и ароматизанти – 11 нотификации: наличие на етиленов оксид в смола от рожков от Турция (8), в билков екстракт от Индия (2) и в различни подправки също от Индия.

Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни – 8 нотификации: високи нива на алкалоида алоин в сок от алое от Италия (2); етиленов оксид в хранителни добавки от Франция и от Индия; високи нива на хром, фолиева киселина и йод в хранителни добавки от Белгия; високи нива алфа липоева киселина в хранителни добавки, предлагани в Интернет; неразрешено наличие на никел и кобалт в хранителна добавка от Швейцария и 2-хлороетанол в хранителна добавка от Германия.

Плодове и зеленчуци – 8 нотификации: хлорпирифос в стафиди от Узбекистан, домати от Турция и в круши от Китай; прохлораз и пиридабен в ямс (сладки картофи) от Китай; ацетамиприд в круши от Португалия; високи нива на йод във водорасли от Обединеното кралство; чуждо тяло (стъклен фрагмент) в плодово сладко за мазане от Дания и ацетамиприд и хлорпирифос в нарове от Турция.

Птиче месо и продукти от птиче месо – 8 нотификации: Salmonella spp. в замразен пилешки кебап от Полша (2) и в пилешко месо също от Полша; Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразени пилешки крака от Полша, в замразено пилешко месо от Полша и в пилешки кожи също от Полша; Salmonella enterica ser. Typhimurium в охладени пилешки гърди от Полша и недекларирани алергени (мляко, соя, пшеница и целина) в пилешки колбаси от Холандия.

Ядки, продукти от ядки и семена – 7 нотификации: Salmonella в семена от коприва от Косово и в тиквени семки от Китай; високи нива на цианид в бадеми от Испания; високи нива на тетрахидроканабидиол (ТНС) в семена от коноп от Холандия; недекларирани фъстъци и кашу в микс от ядки от Испания; наличие на минерални масла в червена леща от Турция и наличие на афлатоксини и Bacillus cereus в сусам от Того.

Билки и подправки – 5 нотификации: етиленов оксид в люти чушки от Испания и в пшеничена трева на прах от Германия; хлорпирифос, имидаклоприд, метаамидофос и ацефат в естрагон (Artemisia dracunculus) от Кения; високи нива на олово в листа от коприва на прах от Албания и хлорпирифос-метил в кимион от Германия.

Мляко и млечни продукти – 5 нотификации: веротоксигенна Escherichia coli в меко сирене от Франция и в сирене от сурово мляко също от Франция; Listeria monocytogenes в сирене от сурово мляко от Белгия и в сирене от Испания и чуждо тяло в йогурт от Франция.

Целият материал можете да прочетете ТУК