Биологични опасности

Начало

д-р Дора Петлова: Взрив от хранително заболяване в пет европейски държави, причинен от различни серотипове на Salmonella enterica, свързан с внесени продукти от сусам

 

Източник:Google

 

Резюме

От януари 2019 г. насам, в пет държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) са установени 121 случая на заразяване с шест различни серотипа на Salmonella enterica, свързани с продукти от сусам. Серотиповете на причинителя са: S. Amsterdam, S. Havana, S. Kintambo, S. Mbandaka, S. Orion и S. Senftenberg. Проведените интервюта с пациенти в четири държави, разкриват консумацията на продукти на основата на сусам (халва или тахан) преди заболяването. Почти половината от случаите са уставени при деца ≤10 години, които също представляват над половината от хоспитализираните случаи. Не се съобщава за смъртни случаи.

От ноември 2019 г. до момента, е съобщено за 14 партиди сусамови продукти с произход от Сирия, положителни за един или няколко щама на Salmonella, съответстващи на огнищните щамове (дванадесет партиди от търговска марка А и две от търговска марка С).

Въз основа на наличната информация от епидемиологичното и микробиологичното проучване и извършената проследимост е установено, че вероятните преносители на заразата са продукти от сусам, внесени от Сирия (поне в страните, участващи в проследяването на положителните партиди). Тези продукти са пакетирани (затворени херметически) и готови за директна консумация, което предполага, че замърсяването е настъпило преди продуктите да достигнат пазара на ЕС/ЕИП.

Периодичната поява на случаи при хора и откриването на положителни проби от храни от 2019 г. до момента, показват наличието на заразени продукти от сусам на пазара на ЕС/ЕИП в продължение на повече от две години. Това е създало риск от заразяване на хората и тежки клинични заболявания, свързани с няколко серотипа Salmonella, особено сред децата.

Мерките за контрол, прилагани от август 2020 г. до сега, по отношение на замесените партиди продукти от сусам, не са предотвратили появата на случаи при хора до момента. Освен това, засегнатите продукти имат дълъг срок на трайност и е възможно все още да се съхраняват в домовете на хората.

Предвид ограничената информация за производството и разпространението на продуктите, продължава да съществува риск от нови случаи на заразяване със Salmonella в ЕС/ЕИП, свързани с внесени сусамови продукти от Сирия.

Това е заключението от Бързата оценка за взрива, изготвена от Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), по искане на Европейската комисия (публикувана на 14 октомври 2021 г.).

Целият материал можете да прочетете ТУК