д-р Дора Петлова: Взрив от хранително заболяване причинен от Salmonella Eneritidis ST11, свързан с консумация на яйца/яйчни продукти
Информация
На 2 септември 2021 г., Франция съобщава за увеличаване на броя на заразените хора със Salmonella Enteritidis ST11. До 11 януари 2022 г., са докладвани общо 272 потвърдени случая в пет държави от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) и Обединеното кралство (UK), както следва: Дания (n=3), Франция (n=216), Нидерландия (n=12), Норвегия (n=7), Испания (n=22) и Обединеното кралство (n=12), установени през 2021 г. Регистрирани са два смъртни случая при възрастни мъже. Двадесет и пет от засегнатите са били хоспитализирани. Шестдесет от заболелите съобщават за консумация на яйца/яйчни продукти.
Някои от заразените лица във Франция през 2021 г., са посетили ресторанти, в които са сервирани яйца, разпространявани от общ доставчик - испански опаковъчен център А. Установено е, че яйцата са с произход от три испански ферми, като една от тях е положителна за огнищния щам. Пресните яйца от фермите свързани с взрива, са изтеглени и пренасочени за влагане в термично обработени яйчни продукти. През лятото на 2021 г., нито една друга държава не е получила яйца от същите ферми, чрез пакетиращия център A. Поради това, източникът на заразата за случаите в края на 2021 г., и в страни различни от Испания и Франция, не може да бъде установен.
Това огнище от 2021 г., е микробиологично свързано с предходно трансгранично огнище, за което съобщава Нидерландия през 2019 г.. Яйцата, консумирани от засегнатите хора тогава, са проследени до испанска ферма, но не е било възможно да се установи епидемиологична връзка с огнището от 2021 г. Това предполага широко разпространение на огнищния щам, което би могло да засегне веригата за доставка на храни и/или по-ранни етапи в производствената верига. Възможно е да има множество различни източници на S. Enteritidis ST11 и щамът на огнището да циркулира и в други ферми, в или извън Испания.
Рискът от нови заразявания, причинени от огнищния щам и заразените яйца, остава висок в ЕС/ЕИП. Поради това е важно да се насърчат междусекторните разследвания на заразяването във веригата за доставка на яйца в страните, в които е открит причинителят S. Enteritidis ST11.
Това е заключението от Бързата оценка за взрива, изготвена от Европейския орган по безопасност на храните (EОБХ) и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), по искане на Европейската комисия (публикувана на 08 февруари 2022г.).