Биологични опасности

Начало

д-р Дора Петлова: Проучване относно запазващи се високи нива на заболеваемост и смъртност от инвазивна листериоза в Германия (2010-2019)

 

Информация

 

 

В издание 27/брой 9, септември 2021 г., на списание Emerging Infectious Diseases, екип от учени от Германия публикува свое проучване свързано с 10 годишно наблюдение върху нивата на заболеваемост и смъртност от листериоза в страната

 

Резюме

Авторите на проучването посочват, че за да опишат честотата на разпространение на листериозата в Германия са използвали данните от 10 - годишен период на наблюдение. През този период са докладвани общо 5 576 случая, като 91% от тях не са свързани с бременност (NPA). Установено е, че броят на случаите се увеличава с течение на времето. Честотата на смъртните случаи е 13% при тези, които не са свързани с бременност, като повечето от тях са при възрастни индивиди ≥ 65 години. Според учените, откриването, разследването и прекратяването на огнищата може да има най-голям ефект върху заболеваемостта.

Екипът от учени описва инфекциите с L.monocytogenes като предимно хранителни инфекции, които причиняват стомашно-чревни заболявания или протичат като инвазивни инфекции сред заразените лица. Тъй като L.monocytogenes е вътреклетъчен патоген и инвазивната листериоза е основната проява при диагностицирана листериоза, лицата с недостатъчен клетъчно-медииран имунитет са изложени на повишен риск от развитие на симптоми на инвазивна листериоза, включително сепсис и менингит. В допълнение, инфекцията по време на бременност може да причини хориоамнионит и инфекция на плода, което може да доведе до спонтанен аборт и раждане на мъртъв плод, дори 2 месеца след излагането на майката на риск.

Друго проучване установява, че 44% от пациентите с листериоза, несвързана с бременността в Германия, са били подложени на имуносупресивна терапия ≤ 3 месеца преди началото на заболяването, а други 28% са имали съпътстващо имунокомпрометиращо заболяване, например диабет. За диагностика се препоръчва изследване за наличие на бактерии в кръвни култури или гръбначно-мозъчна течност (CSF).

Авторите посочват, че Listeria е широко разпространен патоген в околната среда и може да образува биофилми в работната среда за производство на храни, като по този начин замърсява готовите за консумация храни (ГКХ), които обикновено се консумират сурови или без допълнителна обработка. Различните видове Listeria се развиват по време на срока на годност на продукта, дори при ниски температури и се размножават до нива на концентрация, които увеличават вероятността от инвазивна листериоза и избухване на взривове от хранителни заболявания.

Поради тези причини, експертите предполагат, че излагането на L. monocytogenes е много често срещано, но заболяването е рядко. Въпреки това, през последните години в Германия са докладвани няколко големи взрива.

Материалът можете да прочетете ТУК: