д-р Мадлен Василева: Пододерматитът при бройлери се повлиява положително от портокалова царевица
ИНФОРМАЦИЯ
Въпреки че има много предразполагащи фактори за дерматит на стъпалната възглавничка (пододерматит – ПД) при домашните птици, екип от изследователи * в САЩ се зае да определи ефекта от диетите с портокалова царевица върху това състояние.
Пододерматитът може да се наблюдава при различни видове системи за производство на бройлери, с различна степен на тежест, като оказва силно влияние върху благосъстоянието на птиците, производствената стойност и намаляването на живото тегло.
Предразполагащи фактори
Идентифицирани са много предразполагащи фактори за развитието на пододерматит, включително качеството и дълбочината на постелята, вида на поилките и течовете на вода, възрастта на птиците и бионаличността на биотин в храната и други съставки. И все пак, един от най-значимите фактори за възникването и задълбочаването на ПД е мократа постеля.
Каротеноиди
Каротеноидите може да бъдат част от решението на проблема с възникването и развитието на ПД. За каротеноидите е доказано, че имат защитни ефекти при птиците и играят роля за здравето на кожата и перата. Каротеноидите, които не могат да се синтезират в организма и трябва да се консумират с храната, са група естествени пигменти, отговорни за жълтото, оранжевото и червеното оцветяване на плодовете, цветята и зеленчуците. Портокаловата/оранжевата царевица съдържа нива на каротеноиди от около 40-60 μg/g, докато широко разпространената жълта царевица съдържа средно около 10-20 μg/g.
Ето защо екипът от американски изследователи се зае да докаже положителния ефект от диетите, съдържащи оранжева царевица, в сравнение с диети, съдържащи жълта или бяла царевица, за намаляване на тежестта на ПД при пилета бройлери, гледани на мокра постеля.
Изследване на жълта, бяла и оранжева царевица за хранене на бройлери и повлияване на пододерматита