Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Frutalose®: смес от фруктани, получена от ензимна хидролиза на инулин от цикория и нормална дефекация

 

Становище на Европейския орган по безопасност на храните за оценка на здравна претенция, съгласно член 13, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 1924/2006

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище, относно научната обосновка на здравна претенция, свързана с Frutalose® и поддържане на нормална дефекация на консуматора. Панелът NDA счита, че Frutalose®, смес от фруктани, получена от ензимна хидролиза на инулин от цикория, е достатъчно характеризирана. Предложеният от заявителя ефект е „допринася за редовната функция на червата чрез увеличаване честотата на изхожданията“. Предложената целева популация е „общо здраво възрастно население“. В едно от проучванията при хора е установен ефект от Frutalose® върху поддържането на нормална дефекация чрез увеличаване честотата и подобряване консистенцията на изхожданията при ежедневна консумация в доза от 15 g в продължение на 8 седмици. Резултатите не са повторени в други проучвания. Панелът NDA заключава, че предоставените доказателства са недостатъчни за установяване на причинно-следствена връзка между консумацията на Frutalose® и поддържането на нормална дефекация при предложените условия на употреба.

Регламент (ЕО) № 1924/2006 хармонизира разпоредбите, които се отнасят до хранителните и здравните претенции и определя правила на равнището на Общността, относно използването на здравни претенции върху храните. Като правило, здравните претенции не са разрешени, освен ако не отговарят на общите и специфичните изисквания на този Регламент, и не са включени в списъка на Общността на разрешените претенции, както е предвидено в член 13 и 14 от Регламента. По-специално член 13, параграф 5 определя разпоредбите за включване на претенции (различни от тези за намаляване на риска от заболяване и отнасящи се до развитието и здравето на децата), които се основават на нови научни доказателства, към Списъка на Общността на разрешените претенции, както е посочено в член 13, параграф 3.

По повод подадено чрез компетентния орган на Нидерландия заявление от Sensus B.V. (Royal Cosun) за разрешаване на здравна претенция, съгласно член 16, параграф 3 от Регламент (ЕО) № 1924/2006, ЕОБХ изготви оценка на научните данни, представени от заявителя относно здравната претенция за поддържане на нормална дефекация при консумация на Frutalose®.

Според заявителя, храната, за която се прави здравната претенция, е Frutalose® цикория олигофруктоза. Заявлението се отнася само до олигофруктоза, получена от инулин от цикория. Здравният ефект е свързан с „допринася за поддържане на нормална дефекация или за редовната функция на червата чрез увеличаване честотата на изхожданията“. Според заявителя, фруктаните тип-инулин не се хидролизират, нито се абсорбират в тънките черва на човека и достигат до дебелото черво непроменени. Когато олигофруктозата достигне до дебелото черво, бифидобактериите първоначално ги ферментират, като енергиен източник. Микробната ферментация на олигофруктоза, дължаща се на нарастващия брой бифидобактерии и други чревни микроби, води до увеличаване на късоверижните мастни киселини, микробната биомаса в изхожданията и мокрото тегло на изхожданията, като по този начин се предполага, че увеличава обема и честотата на изхожданията и допринася за по-меката им консистенция.

Според заявителя, здравната претенция се формулира, като „Frutalose ® цикория олигофруктоза, допринася за регулиране на чревната функция, чрез увеличаване честотата на изхожданията“. Целевата популация на предложената здравна претенция е общото здраво възрастно население. Препоръчителното количество дневна консумация на Frutalose® цикория олигофруктоза е 15 g, съответстваща на 13.8 g цикория олигофруктоза сухо вещество.

Целият материал можете да прочетете ТУК