Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Безопасност на тетрахидрокуркуминоиди от куркума (Curcuma longa L.), като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

 

Становище на Европейския орган по безопасност на храните

 

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на тетрахидрокуркуминоиди от куркума (Curcuma longa L.), като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283.

Тетрахидрокуркуминоидите са производни на куркуминоиди, получени химически чрез хидрогениране на екстаркт от куркуминоиди, извлечени от коренищата на C. longa L. Новата храна се състои от повече от 95% тетрахидрокуркуминоиди. Заявителят предлага употреба на новата храна в хранителни добавки в максимално количество от 300 mg/ден за възрастни, с изключение на бременни и кърмещи жени. Предвид състава на новата храна и предложените условия на употреба, консумацията на новата храна не е хранително неблагоприятна. Въз основа на извършените проучвания, Панелът NDA извежда безопасно ниво от 2 mg/kg телесно тегло на ден. За целевата популация това ниво съответства на 140 mg/ден, което е по-ниско от нивото на употреба, предложено от заявителя. Панелът NDA заключава, че новата храна, тетрахидрокуркуминоиди от куркума (C. Longa L.) е безопасна за целевата популация при консумация от 140 mg/ден.

Въведение

На 3 февруари 2020 г., компанията Sabinsa Europe GmbH подава искане до Европейската комисия в съответствие с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за разрешаване пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на тетрахидрокуркуминоиди от куркума (Curcuma longa L.)., като нова храна. Тетрахидрокуркуминоидите от куркума (Curcuma longa L.) са предназначени за използване в хранителни добавки, както е определено в Директива 2002/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета.

Новата храна попада в обхвата на член 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283, храна с нова или преднамерено модифицирана молекулярна структура и храна, съставена, изолирана или произведена от растения или части от тях.

Новата храна, предмет на заявлението, е бял до бледо жълт прах от тетрахидрокуркуминоиди от куркума (C. longa L.). Получава се чрез хидрогениране на куркуминоиди от коренищата на C . longa L. до тетрахидрокуркуминоиди и се състои от повече от 95% тетрахидрокуркуминоиди. Заявителят предлага употреба на новата храна в хранителни добавки. Целевата популация са възрастни, с изключение на бременни и кърмещи жени.

Целият материал можете да прочетете ТУК