Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Безопасност на хидротермично обработени ядки от ядливи сортове Jatropha curcas L. (Chuta), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

 

Становище на Европейския орган по безопасност на храните

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на хидротермично обработени ядки от ядливи сортове Jatropha curcas (Chuta), като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283 . Въпреки, че Jatropha curcas обикновено се счита за токсично растение, поради наличието на форболови естери (PEs), съществуват ядливи сортове в Централна Америка. Заявителят е разработил програма за развъждане на ядлив сорт и предлага ядките от този сорт (цели или части от тях) да бъдат използвани като закуска или като хранителна съставка. Разработени са процедури, целящи избягване на смесването на ядливите с неядливите ядки, като последната стъпка е аналитичен контрол на концентрациите на PЕs във всички произведени партиди. Не са идентифицирани опасения за генотоксичността при тестване на компонентите на новата храна. Панелът NDA счита, че производственият процес на новата храна е достатъчно описан и, че предоставената информация за състава на новата храна е достатъчна за нейното характеризиране. Панелът NDA заключава, че новата храна е безопасна при предложените условия на употреба.

 

Въведение

На 29 август февруари 2016 г., компанията JatroSolutions GmbH подава искане до Германската федерална служба за защита на потребителите и безопасност на храните (BVL) в съответствие с член 4 от Регламент (ЕО) 258/1997 за пускане на пазара на ЕС на ядки от ядливи сортове Jatropha curcas L. (Chuta®), като нова хранителна съставка. Съгласно член 35, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283, всяко искане за пускане на нова храна на пазара в рамките на Съюза, подадено до държава членка в съответствие с член 4 от Регламент (ЕО) № 258/1997, по което не е взето окончателно решение преди 1 януари 2018 г., се разглежда като заявление съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283. В съответствие с член 10, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283, Европейската комисия е поискала от ЕОБХ да предостави научно становище за оценка на безопасността на ядки от ядлив сорт Jatropha curcas L. (Chuta ®), като нова храна.

Новата храна, предмет на заявлението, са хидротермично обработени ядки Jatropha curcas L. (Chuta®). Ядките Chuta се получават от ядливи сортове Jatropha curcas. Заявителят предлага да пусне на пазара новата храна, като пълноценна храна (консумирана като „закуска“, подобна на други ядки) или като хранителна съставка (цели ядки или части от тях, с изключение на брашно) в избрани категории храни. Предложената целева популация е общото население (юноши и възрастни). Новата храна попада в обхвата на член 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283, храна съставена, изолирана или произведена от растения или части от тях.

Целият материал можете да прочетете ТУК