Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Безопасността на водна леща на прах (растения от подсемейство Lemnaceae), като нова храна

 

 

Становище на Европейския орган по безопасност на храните

съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно водна леща на прах, като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283 . Новата храна, която е предмет на заявлението, е термично измита и изсушена водна леща, която е произведена като поликултура, състояща се от растения от род Lemna (70–100%) и Wolffiaрод (0–30%). Основните съставки на новата храна са протеини, влакнини и мазнини. Предназначена е за консумация от хора, като хранителна съставка в билки, подправки, смеси за подправяне, сосове, супи и бульони, протеинови продукти, диетични храни за контрол на теглото и като хранителна добавка. Целевата популация е общото население, с изключение на хранителните добавки, които определено са предназначени за консумация от възрастни. Панелът NDA счита, че новата храна не е неблагоприятна за храненето на хората, с изключение на опасенията относно приема на манган чрез новата храна. В представеното 90-дневно субхронично проучване при най-високата доза от 1000 mg/kg телесно тегло на ден, не е наблюдаван неблагоприятен ефект. Предвид съдържанието на протеин в новата храна е възможна появата на алергични реакции. Панелът NDA заключава, че увеличаването на приема на манган чрез новата храна, използвана като хранителна съставка или хранителна добавка, представлява загриженост и безопасността на новата храна не може да бъде установена.

 

Въведение

На 15 ноември 2018 г., компанията Parabel Ltd подава искане до Европейската комисия в съответствие с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за разрешаване пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на водна леща на прах от Lemnaceae, като нова храна. Заявителят предлага новата храна да се използва като хранителна съставка в редица храни, с различни максимални нива на употреба, в зависимост от категорията храни. Предназначена е за общото население, а когато се използва като хранителна добавка е предназначена само за възрастни.

Новата храна, предмет на заявлението, е водна леща на прах, произведена от култивирани водни растения от семейство Araceae, състояща се от протеин (35–55%), влакнини, мазнини, пепел и микроелементи.

Новата храна попада в обхвата на член 3, параграф 2, буква а), подточка iv) на Регламент 2015/2283: „храна, съставена, изолирана или произведена от растения или части от тях, освен когато тази храна има история на безопасна употреба в рамките на Съюза и е съставена, изолирана или произведена от растение или сорт от същия вид, получен чрез:

 традиционни посадъчни практики, използвани за производството на храна в Съюза преди 15 май 1997 г., или

 нетрадиционни посадъчни практики, които не са били използвани за производството на храни в рамките на Съюза преди 15 май 1997 г., когато тези практики не водят до значителни промени в състава или структурата на храната, като засягат нейната хранителна стойност, метаболизъм или ниво на нежелани вещества“

Идентичност на новата храна

Новата храна представлява прах от стрити цели растения и е комбинация от култивирани растителни видове, известни като водна леща или пачи леща (пачица). Водната леща са плаващи водни растения, принадлежащи към подсемейство Lemnoideae от семейство Araceae и представени от пет рода (Lemna , Wolffia , Wolffiella , Landoltia и Spirodela). Водната леща е разпространена по целия свят, с изключение на полярните региони и пустините. Новата храна се произвежда като поликултура, състояща се от видове от род Lemna (70–100%) и род Wolffia (0–30%). Заявителят е предоставил списък на видовете, които са предназначени за използване, като растителен материал за новата храна.

Производствен процес

Производственият процес на новата храна започва с отглеждането на растителния материал в хидропонни водни басейни. Аквакултурната практика включва използването на хранителни вещества за растенията и вода, която е рециклирана. Заявителят твърди, че използването на пестициди и хербициди е изключено. Условията на растеж се наблюдават непрекъснато, за да се постигне оптимално ниво на хранителни вещества и вода за растенията, както и контрол на замърсителите. Растителният материал се събира и транспортира до преработвателното предприятие. Основните етапи на производствения процес включват:

 предварителна проверка на пресния материал за отстраняване на чужди материали;

 термично измиване за намаляване на бактериалното замърсяване;

 сушене за получаване на ниско съдържание на влага и достигне на желаните нива на водна активност (< 0,6), за да се избегне растежа на нежелани микроорганизми;

 смилане до размер на частиците, съгласно зададените спецификации;

 опаковане - полученият продукт на прах се опакова в торби от 20 kg от многослойно фолио за контакт с храни;

 съхранение - в картонени кутии при контролирани условия.

Заявителят отбелязва, че партидите се анализират ежедневно, за осигуряване на устойчиво производство, включително микробиологични параметри, пепел, влага, протеини, мазнини, влакнини и тежки метали.

Панелът NDA счита, че производственият процес е достатъчно описан и не предизвиква опасения за безопасността.

Целият материал можете да прочетете ТУК