Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Безопасността на замразени и изсушени продукти от цял жълт брашнен червей (ларва на Tenebrio molitor), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

 

Становище на Европейския орган за безопасност на храните

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на замразени и изсушени продукти от цял жълт брашнен червей (ларва на Tenebrio molitor), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283 . Новата храна включва замразени и лиофилизирани форми на жълт брашнен червей, цели или под формата на прах. Основните компоненти в замразената форма на новата храна са вода, протеини и мазнини, а в изсушената форма са протеини, мазнини, смилаеми въглехидрати и фибри (хитин). Целевата популация, предложена от заявителят, е населението като цяло. Панелът NDA счита, че консумацията на новата храна няма да бъде неблагоприятна за храненето на хората при предложените употреби и нива на употреба.

На 28 декември 2018 г., компанията Fair Insects BV (А Protix Company) подава искане до Европейската комисия в съответствие с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за разрешаване пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на цели и смлени брашнени червеи (ларва на Tenebrio molitor), като нова храна. Целевата популация, предложена от заявителя е населението като цяло, с изключение на кърмачета и малки деца. Оценката за безопасност на новата храна e извършена въз основа на данни, предоставени от заявителя.

Предмет на заявлението са продукти, произведени от ларви на Tenebrio molitor (брашнен червей). Новата храна попада в обхвата на член 3, параграф 2, буква а), подточка v) на Регламент 2015/2283: „храна, съставена, изолирана или произведена от животни или части от тях, с изключение на животни, получени чрез традиционни практики за отглеждане, използвани за производство на храна преди 15 май 1997 г., и храната от тези животни има история на безопасна употреба в рамките на Съюза“.

Новата храна се произвежда чрез отглеждане и преработка на жълти брашнени червеи и се състои основно от вода, протеини, мазнини в замразената форма, докато изсушената съдържа основно протеин, мазнини, смилаеми въглехидрати и фибри. Заявителят предлага новата храна да се използва, като цели замразени или изсушени насекоми или под формата на прах, добавени като съставка към различни хранителни продукти, като зърнени закуски, макаронени изделия, месни продукти и хлебни изделия.

Терминът „брашнен червей“ се отнася за ларвната форма на Tenebrio molitor, принадлежащи към Семейство Tenebrionidae (тъмни бръмбари). Произхождат от Източно-средиземноморския регион, но в момента присъстват в различни региони на света, поради колонизация и търговия. Отглежданите жълти брашнени червеи обикновено се хранят с пшенично брашно или трици, въпреки че са всеядни.

Целият материал можете да прочетете ТУК