инж. Мария Христова: Безопасността на протеин от боб мунг, като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283
Становище на Европейския орган по безопасност на храните
По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на протеин от боб мунг, като нова храна, съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283 . Новата храна, която е предмет на заявлението, е протеин от боб мунг, извлечен от семената на растението Vigna radiata. Заявителят предлага, новата храна да се използва като хранителна съставка, добавена към категория „протеинови продукти, с изключение на продуктите, обхванати в категория 1.8“. Целевата популация, предложена от заявителя, е общото население. Изчисленият максимален дневен прием на новата храна е 758 mg/kg телесно тегло (т.т.) при деца и 260 mg/kg т.т. при възрастни. Основните съставки на новата храна са протеини (~85%), мазнини (3-4%) и влага (3-5.5%). Панелът NDA счита, че консумацията на новата храна няма да бъде неблагоприятна за храненето на хората при предложените употреби и нива на употреба.
На 10 март 2020 г., компанията Eat Just, Inc. подава искане до Европейската комисия в съответствие с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за разрешаване пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на протеин от боб мунг, като нова храна.
Новата храна, която е предмет на заявлението, е протеин от боб мунг, извлечен от семената на растението Vigna radiata, чрез няколко етапа на обработка, последвани от пастьоризация и сушене чрез пулверизиране. Заявителят предлага, новата храна да се използва като хранителна съставка, добавена към „протеиновите продукти, с изключение на продуктите, обхванати в категория 1.8“ . Целевата популация е общото населението и не е предназначена да се използва в храни за кърмачета и преходни храни.
Новата храна попада в обхвата на член 3, параграф 2, буква а), подточка iv) на Регламент 2015/2283: „храна, съставена, изолирана или произведена от растения или части от тях, освен когато тази храна има история на безопасна употреба в рамките на Съюза и е съставена, изолирана или произведена от растение или сорт от същия вид, получен чрез:
• традиционни посадъчни практики, използвани за производството на храна в Съюза преди 15 май 1997 г., или
• нетрадиционни посадъчни практики, които не са били използвани за производството на храни в рамките на Съюза преди 15 май 1997 г., когато тези практики не водят до значителни промени в състава или структурата на храната, като засягат нейната хранителна стойност, метаболизъм или ниво на нежелани вещества“
Протеинът от боб мунг се извлича от семена, като се използват същите етапи за механично извличане на протеини и от други семена, като соя, грах, рапица или лупина. Преди смилане, зърната се нагряват при високи температури за няколко минути, за да се осигури постоянна влага и да се намалят нежеланите аромати. След смилане протеинът от боб мунг се екстрахира във воден разтвор при алкално рН и ниска концентрация на NaCl. Влакнините и скорбялата се разделят чрез декантиране. След това, протеинът се утаява чрез понижаване на рН с помощта на лимонена киселина. Утайката се диспергира повторно във вода и се неутрализира, следва пастьоризация и сушене чрез пулверизиране. Извлеченият протеин от боб мунг, който е предмет на заявлението, е сух бял прах. Според Панелът NDA, производственият процес е достатъчно описан и не поражда опасения за безопасността.