Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Биологични храни и приносът им за защита на клетките и молекулите (липиди и ДНК) на човешкия организъм от окислително увреждане

 

Становище на Европейския орган по безопасност на храните за оценка на здравна претенция, съгласно член 14 от Регламент (ЕО) № 1924/2006

 

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище, относно научната обосновка на здравна претенция, свързана с консумация на биологични храни и приносът им за защитата на клетките и молекулите (липиди и ДНК) на човешкия организъм от окислително увреждане. Храната, предложена от заявителя, която е предмет на здравната претенция, е „биологичнa хранa“. Панелът NDA счита, че не може да се установи причинно-следствена връзка между консумацията на биологични храни и защитата на клетките и молекулите (липиди и ДНК) на човешкия организъм от окислително увреждане.

Регламент (ЕО) № 1924/2006 установява разпоредбите, които се отнасят до хранителните и здравните претенции и определя правилата на равнище на Общността, относно използването на хранителни и здравни претенции върху етикетите на храните. Като правило, здравните претенции не са разрешени, освен ако не отговарят на общите и специфичните изисквания на този регламент и не са включени в списъка на Общността на разрешените претенции, както е предвидено в член 13 и 14 от Регламента. По-специално, членове от 14 до 17, определят разпоредбите за разрешаване и включване на претенции за намаляване на риска от заболяване и отнасящи се до развитието и здравето на децата, към Списъка на Общността на разрешените претенции.

По повод подадено заявление от Cyprus International Institute for Environmental and Public Health, Cyprus University of Technology, чрез Компетентния орган на Кипър за разрешаване на здравна претенция от ЕОБХ се изисква да оцени научните данни, представени от заявителя в съответствие с член 16, параграф 3 от Регламент (ЕО) № 1924/2006, относно здравната претенция, свързана с биологични храни и приносът им за защита на клетките и молекулите (липиди и ДНК) на човешкия организъм от окислително увреждане.

Според заявителя, храната за която е направена здравната претенция, е биологична храна. Продуктът “биологична храна” е определен и характеризиран като всяка храна, при която най-малко 95% от съставките от земеделски произход са биологични (Регламент № 834/2007 ; Регламент № 889/2008 ). При отглеждането на култури по схемата за биологично земеделие, не се използват химически пестициди, така произведените билогични храни имат значително по-ниски нива на остатъци от пестициди, в сравнение с конвенционално отглежданите храни.

Според заявителя, здравният ефект е свързан с принос за защитата на клетки и молекули (липиди и ДНК) на човешкия организъм от окислително увреждане. Предвидената целева популация за здравната претенция са здрави деца от 3 до 15 години. Предложените биологични храни трябва да се консумират в такова количество, което покрива общата енергийна нужда на децата за конкретната възрастова и полова група.

При извършване на оценката на всяка конкретна вазимовръзка между здраве и храна, която е в основата на здравната претенция, панелът NDA разглежда следните ключови въпроси:

• храната/хранителната съставка е дефинирана и характеризирана;

• заявеният ефект се основава на същността на хранителното вещество; или заявеният ефект е дефиниран и има благоприятен физиологичен ефект за целевата популация и може да бъде измерен in vivo при хора;

• установена е причинно-следствена връзка между консумацията на храната/съставката и претендирания ефект (за целевата група при предложените условия на употреба).

Храната, предложена от заявителя, като предмет на здравната претенция, е „биологична храна“. Заявителят се позовава на определението за „биологична храна“, както е посочено в Регламенти № 834/2007 и 889/2008, които определят билогичната храна, като „всяка храна, на която най-малко 95% от съставките от земеделски произход са биологични“.

Целият материал можете да прочетете ТУК