инж. Мария Христова: Готови ли са европейците да се хранят с насекоми и кои са факторите, влияещи върху възприемането на храната на основата на насекоми от потребителите
Предвид нарастващото глобално население и търсенето на алтернативни източници на протеини, с цел задоволяване на хранителните нужди, през последните години се наблюдава все по-голям интерес към храната на основата на насекоми. Пред производителите на тези храни предстои предизвикателство относно предлагането им, така че да бъдат възприети от потребителите и включени в дневната им диета. Налични са различни фактори, които влияят върху възприемането от хората на храната на основата на насекоми, като често срещани са отвращението и неофобията (натрапчив страх от нови неща и преживявания).
Въведение
През последните години се наблюдава все по-голям интерес към ентомофагията (хранене с насекоми). Една от причините за нарастващия интерес е необходимостта от осигуряване на устойчивост на климата и околната среда. Използването на насекоми, като храна e бъдеща възможност за осигуряване на устойчиви източници на протеини, отговарящи на изискванията за качество на храненето, устойчивост на климата и околната среда и възможност за задоволяване хранителните нужди на нарастващото глобално население. В сравнение с традиционното животновъдство, отглеждането на насекоми оказва по-малък натиск върху околната среда, а именно по-ниски емисии на отделяне на парникови газове, изразходване на по-малко вода и земя за отглеждане.
За производството и пускането на пазара на хранителни продукти на основата на насекоми, е необходимо Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да направи независима научна оценка за безопасността на заявените от кандидата продукти от насекоми, съгласно Регламента за новите храни . Кандидат, който възнамерява да пусне на пазара на Европейският съюз (ЕС) нова храна, трябва да подаде заявление до Европейската комисия (ЕК). След като провери валидността му, ЕК го предоставя на разположение на държавите-членки и възлага на ЕОБХ да извърши научна оценка, относно безопасността на заявените продукти. Към днешна дата, ЕОБХ е извършил оценка за безопасност на няколко храни на основата на насекоми, като например насекоми от вида домашен щурец (Acheta domesticus), мигриращ скакалец (Locusta migratoria) и жълт брашнен червей (ларва на Tenebrio molitor).
Насекомите са източник освен на протеини и на ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други биоактивни съединения. Производството на храни на основата на насекоми е развито в много държави, но в страните от ЕС това са нови храни, за които е необходимо освен разрешаването им и приемането от потребителите, като храна, което всъщност се оказва едно голямо предизвикателство. Извършени са голям брой проучвания в тази област, които доказват, че основен фактор за приемането на храна на основата на насекоми са отвращението и неофобията. С цел лесното приемане, е необходимо на потребителите да бъдат предоставени продукти, които освен да бъдат безопасни да са и здравословни, вкусни и приятни.