Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Информация за технически доклад на Европейския орган за безопасност на храните относно уведомление за пускане на пазара на Европейския съюз на пулпа от плодовете на Coffea arabica

 L. and Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, като традиционна храна от трета държава, съгласно член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283

 

   

Във връзка с подаване на уведомление до Европейската комисия (ЕК) от компанията Société de Produits Nestlé SA (Швейцария) по реда на член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283 , за пускане на пазара на пулпа от плодовете на Coffea arabica L. and Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, като традиционна храна (ТХ) от трета държава и в съответствие с член 15, параграф 2 от посочения Регламент, ЕК е отправила питане до Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) дали има надлежно обосновани възражения относно безопасността при пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на ТХ. Традиционната храна представлява пулпа от плодовете на Coffea arabica L. and Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, които са консумирани повече от 25 години в Йемен, Етиопия и Боливия. Предлага се традиционната храна да се пусне на пазара в ЕС, като съставка за отвари, (включително в готови за пиене напитки) и ароматизирани напитки. Вземайки предвид предоставената документация и данни относно състава на ТХ и безопасната й консумация, ЕОБХ не повдига възражения относно безопасността от пускането на пазара в рамките на ЕС на пулпа от плодовете на Coffea arabica L. and Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, като ТХ от трета държава.

На 6 май 2020 г. Société de Produits Nestlé SA (Швейцария) подава уведомление, съгласно член 14 от Регламента за новите храни (ЕС) 2015/2283 за пускане на пазара на ЕС на пулпа от плодовете на кафе, като традиционна храна от трета държава.

На 4 януари 2021 г. Европейската комисия препраща уведомлението до ЕОБХ в съответствие с член 15, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за предоставяне на евентуални надлежно обосновани възражения в съответствие с член 15, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2015/2283, относно безопасността за пускането на пазара на ЕС на пулпа от плодовете на кафе, като традиционна храна от трета държава.

Традиционната храна представлява пулпа от плодовете на Coffea arabica L. and Coffea canephora Pierre ex A. Froehner, които имат история на консумация повече от 25 години в Йемен, Етиопия и Боливия. Традиционната храна е предложена за пускане на пазара в Европейския съюз, като съставка за отвари, (включително в готови за пиене напитки) и ароматизирани напитки.

Съгласно Списъка на растенията Coffea arabica L и Coffea canephora Pierre ex A. Froehner са научни наименования. C. vulgaris е синоним на Coffea arabica L., докато C. robusta е синоним на Coffea canephora Pierre ex A. Froehner. Общото наименование на растението, използвано от заявителя е кафе. Частите, използвани за традиционната храна са пулпа и обвивката от плодовете на кафето, които обикновено се наричат каскара (cascara). Coffea arabica произхожда от Етиопия и се отглежда широко в Бразилия, Колумбия и Етиопия. Coffea canephora произхожда от Централна и Западна Африка и се отглежда широко във Виетнам, Бразилия, Индонезия и Африка.

Плодовете на кафето, използвани за производството на ТХ се получават от кафени дървета, които се размножават, отглеждат и събират при същите условия, като тези при които се получават зелените кафени зърна, използвани за производството на кафе. Плодовете се събират веднага след узряване, селектират се и се обработват чрез суха, мокра или полусуха обработка. Първата стъпка, обща за трите процеса на обработка се състои в почистване, измиване и сортиране на плодовете на кафето.

Целият материал можете да прочетете ТУК: