Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Оценка на здравна претенция на зелено киви (лат. Actinidia deliciosa var. Hayward) за поддържане на нормална дефекация

 


Становище на Европейския орган по безопасност на храните, съгласно член 13, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 1924/2006

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище, относно научната обосновка на здравна претенция, свързана с прием на зелено киви и поддържане на нормална дефекация на консуматора. Храната, предложена от заявителя, която е предмет на здравната претенция, е зелено киви (лат. Actinidia deliciosa var. Hayward). Панелът NDA счита, че е установена причинно-следствена връзка между консумацията на зелено киви и поддържане на нормална дефекация. За постигане на здравния ефект е необходима консумация от две големи зелени кивита (около 200 гр).

 

 

Регламент (ЕО) № 1924/2006 хармонизира разпоредбите, които се отнасят до хранителните и здравните претенции и определя правила на равнището на Общността, относно използването на хранителни и здравни претенции върху етикетите на храните. Като правило, здравните претенции не са разрешени, освен ако не отговарят на общите и специфичните изисквания на този Регламент, и не са включени в списъка на Общността на разрешените претенции, както е предвидено в член 13 и 14 от Регламента. По-специално член 13, параграф 5 определя разпоредбите за включване на претенции (различни от тези за намаляване на риска от заболяване и отнасящи се до развитието и здравето на децата), които се основават на нови научни доказателства, към Списъка на Общността на разрешените претенции, както е посочено в член 13, параграф 3.

По повод подадено чрез компетентния орган на Белгия заявление от Zespri International Limited за разрешаване на здравна претенция, съгласно член 13, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 1924/2006, ЕОБХ изготви оценка на научните данни, представени от заявителя относно здравната претенция за поддържане на нормална дефекация при консумация на зелено киви.

Според заявителя, храната, за която се прави здравната претенция е зелено киви (Actinidia deliciosa var. Hayward). Здравният ефект е свързан с намаляване на стомашно-чревния дискомфорт. Според заявителя, здравната претенция се формулира, като „поддържане на нормална дефекация“. Предвидената целева популация е общото население и препоръчаното количество от две зелени кивита на ден.

При извършване на оценката на всяка конкретна взаимовръзка между здраве и храна, която е в основата на здравна претенция, панелът NDA разглежда следните ключови въпроси:

• храната/хранителната съставка е дефинирана и характеризирана;

• заявеният ефект се основава на същността на хранителното вещество; или заявеният ефект е дефиниран и има благоприятен физиологичен ефект за целевата популация и може да бъде измерен in vivo при хора;

• установена е причинно-следствена връзка между консумацията на храната/съставката и претендирания ефект (за целевата група при предложените условия на употреба).

Храната, за която е направена здравната претенция е зелено киви (Actinidia deliciosa var. Hayward). Хранителият състав на зеленото киви, според стандартната национална база данни за състав на храните на Департамента по земеделие на САЩ, от 2019 г., е следния: в 100 g от ядливата (месестата) част на сурово зелено киви се съдържат 1,14 g протеин; 14,7 g въглехидрати (включително 9,0 g захари); 0,52 g мазнини и 3,0 g хранителни влакнини, като осигурява 61 kcal (255 kJ) енергия. Съставът на пресните плодове, варира в зависимост от степентта на зрялост на плодовете, региона на отглеждане, местните климатични условия и практиките на отглеждане. Кивитата, предоставени в проучванията са с тегло между 120 g и 150 g, което съответства на 90 g и 115 g от месеста част на плода. Сортът Hayward е основният сорт зелено киви, който се предлага на пазара днес. Консумира се само вътрешната (месестата) част на зеленото киви, без външната кора (обвивката). Панелът NDA счита, че зеленото киви (Actinidia deliciosa var. Hayward), което е предмет на здравната претенция, е достатъчно характеризирано.

Панелът NDA отбелязва, че кивито съдържа приблизително 3% хранителни влакнини, състоящи се от 1/3 разтворими и 2/3 неразтворими влакнини. Фракцията на разтворимите влакнини е със съдържание на пектинови полизахариди, докато неразтворимите влакнини са предимно целулоза и хемицелулоза. Месестата част от две големи зелени кивита (т.е. около 200 g), ще осигури около 6 g хранителни влакнини.

Целият материал можете да прочетете ТУК