Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Уведомление за пускане на пазара на Европейския съюз на свежи растения (Wolffia arrhiza и Wolffia globosa), като традиционна храна от трета държава

 съгласно член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283

 

Информация за технически доклад на Европейския орган за безопасност на храните

 

  

 

Във връзка с подаване на уведомление до Европейската комисия (ЕК) от компанията GreenOnyx Ltd. (Израел) по реда на член 14 от Регламент (ЕС) № 2015/2283 , за пускане на пазара на свежи растения (Wolffia arrhiza и Wolffia globosa), като традиционна храна (ТХ) от трета държава и в съответствие с член 15, параграф 2 от посочения Регламент ЕК е отправила питане до Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) дали има надлежно обосновани възражения относно безопасността при пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на традиционната храна. Традиционната храна представлява пресни растения от вида Wolffia arrhiza и Wolffia globosa, които са консумирани повече от 25 години в Азия (Мианмар, Лаос и Тайланд). Предлага се традиционната храна да се пусне на пазара в ЕС, като пресен зеленчук. Вземайки предвид предоставената документация и данни относно състава на ТХ и безопасната й консумация, ЕОБХ не повдига възражения относно безопасността от пускането на пазара в рамките на ЕС на свежи растения от вида Wolffia arrhiza и Wolffia globosа, като традиционна храна от трета държава.

На 7 септември 2020 г., GreenOnyx Ltd. (Израел) подава уведомление, съгласно член 14 от Регламента за новите храни (ЕС) 2015/2283 за пускане на пазара на ЕС на свежи растения от вида Wolffia arrhiza и Wolffia globose, като традиционна храна от трета държава.

На 20 януари 2021 г. Европейската комисия препраща уведомлението до ЕОБХ в съответствие с член 15, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за предостаняве на евентуални надлежно обосновани възражения в съответствие с член 15, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2015/2283, относно безопасността за пускането на пазара на ЕС на свежи растения от вида Wolffia arrhiza и Wolffia globose, като традиционна храна от трета държава.

Традиционната храна представлява свежи растения, принадлежащи към видовете Wolffia arrhiza и Wolffia globosa, които имат история на консумация повече от 25 години в Азия (Мианмар, Лаос и Тайланд). Традиционната храна е предложена за пускане на пазара в Европейския съюз, като пресен зеленчук.

Съгласно Списъка на растенията , научните наименования на традиционната храна са Wolffia arrhiza (L.) Horkel ex Wimm и Wolffia globosa (Roxb.) Hartog & Plas. Тайландските наименования са Kai-Pum („водни яйца“) и Kai-nhae („водно брашно“), а общото им наименование е Khainam.

Традиционно, растенията Wolffia се отглеждат в местни водни ферми в Мианмар, Лаос и Тайланд, където се събират два пъти седмично от ноември до юли. Отглеждането на растенията се извършва в открити водоеми.

Предоставената от заявителя информацията се отнася за растения Wolffia, отглеждани във вертикални водоеми. Всеки водоем се състои от четири нива: ниво за растеж, състоящо се от вода и хранителните вещества; ниво с плаващи растения, въздушно ниво и ниво източник на светлина, осигурена от светодиоди (LEDs). Вертикалните водоеми са свързани с канал, който осигурява циркулацията на предварително определеното количество вода, съдържщо необходимите хранителните вещества. Чрез този канал се извършва и прехвърлянето на част от растенията по време на засяване и прибиране на реколтата. Всеки водоем има резервоар, който съдържа необходими хранителните вещества за растенията и контейнер в който се събира реколтата.

Заявителят е предоставил подробно описание на HACCP процеса (включително критичните контролни точки и процедурите за мониторинг). ЕОБХ отбелязва, че производственият процес на традиционната храна чрез вертикална система, както е описано в уведомлението, се различава от традиционно използваните подходи за отглеждане на растенията в трети страни. Въпреки това, не счита, че прилагането на този нов производствен процес ще предизвика безпокойство, относно безопасността на традиционната храна и не би довело до промяна в състава на храната.

Традиционната храна се състои от протеини (1,0 – 3,0 g/100g), мазнини (0,1 – 0,3 g/100g), фибри (0,5 – 3,0 g/100g) и е със средно съдържание на влага 96,5%. Заявителят е предоставил данни от лабораторни тестове на партиди от традиционната храна, които включват данни за състав, изпитване за съдъражние на оксалова киселина, минерали, тежки метали, йод и микробиологични показатели. Предоставената от заявителя информация за производствения процес, състава и спецификациите на традиционната храна не пораждат опасения за безопасността.

Целият материал можете да прочетете ТУК