Здраве на животните и хуманно отношение към тях

Начало

Д-Р МАДЛЕН ВАСИЛЕВА: ИНФОРМАЦИЯ: Биотехнологични и технически предизвикателства, свързани с производството на култивирано месо

(Source: Merck)

 

Тази статия и изказаните от авторите твърдения в нея не отразяват позицията на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига представя една статия на екип италиански учени от няколко университета – Катедра по ветеринарни и животновъдни науки (DIVAS) и CRC „Иновации за благополучие и околна среда (I-WE)“ на Университета в Милано, Катедрата по машинно инженерство на Политехническия университет в Милано и Катедра по химия, материали и химическо инженерство. Този екип италиански учени е разработил статията в отговор на призива на научното списание Applied Sciences (ISSN 2076-3417) за неговото специално издание „Последна тенденция в изследването на култивираните меса“.[1]

„Повечето от настоящите твърдения за „месо“, произведено от in vitro култивирани мускулни клетки, известно като „култивирано месо“ или „изкуствено месо“, се ръководят до голяма степен от привържениците на тази нова технология или от частни компании, работещи в тази област. От друга страна, мненията на (конвенционални) производители на месо или учени по животновъдни науки могат да се възприемат в полза на традиционната месна индустрия.“

Това специално издание на списанието Applied Sciences има за цел да предостави балансирани мнения в тази област, като покани експерти както в производството на „култивирано месо“, така и/или „животновъдни науки“. Експертите са поканени да представят и обсъждат всякакви изследвания, свързани с тази тема и това включва, наред с другото, екологични, технологични, хранителни, сензорни и въпроси за безопасността. Интердисциплинарните и първични изследвания, описващи най-новите резултати, са повече от добре дошли, тъй като научната литература, въпреки големия брой рецензии в тази област, е скромна, докато статиите в пресата и в обществените медии, насърчаващи „култивираното месо“, са, напротив, многобройни. Повече информация на: https://www.mdpi.com/journal/applsci/special_issues/artificial_meat

 

Резюме

Постоянният растеж на населението тласна изследователите да намерят нови източници на протеини. Възможно решение на този проблем някои намират в клетъчното земеделие, по-специално в производството на култивирано месо. В следващия преглед са идентифицирани ключовите стъпки за производството на in vitro месо, както и най-важните предизвикателства. Основните биологични и технически подходи са взети под внимание и обсъдени, като избор на животински, свободни от животни алтернативи на фетален говежди серум (FBS), взаимодействия на клетъчни биоматериали и прилагане на мащабируеми и устойчиви системи за биофабрикация и култивиране. В светлината на констатациите, колкото и обещаващо да е производството на култивирано месо, повечето от обсъжданите предизвикателства са в начален етап. Следователно научните изследвания трябва да преодолеят тези предизвикателства, за да се осигури ефективно широкомащабно производство.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК

 

[1] A special issue of Applied Sciences (ISSN 2076-3417). "Latest Trend in Cultured Meat Study"; https://www.mdpi.com/journal/applsci/special_issues/artificial_meat