Георги Балджиев: Безопасност на изсушен брашнен червей (ларви на брашнения бръмбар – Tenebrio molitor) като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283
По искане на Европейската комисия, панелът по хранене, нови храни и алергени (NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на изсушен брашнен червей (ларвената форма на брашнения бръмбар Tenebrio molitor), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283. Новата храна представлява изсушени цели ларви или изсушени и смлени на прах ларви. Основната съставка на новата храна са протеини, мазнини и диетични влакнини (хитин), като е установено, че равнището на евентуалните замърсители в храната зависят от наличието им във фуража, използван за отглеждането на ларвите. Експертите, извършили оценката отбелязват, че няма опасения във връзка с безопасността по отношение на стабилността на новата храна, ако тя отговаря на предложените спецификации по време на целия си срок на годност.
Изсушените на прах ларви имат високо протеиново съдържание, въпреки че реалните стойности на достъпния протеин са надценени. Това се дължи на факта, че в азотния баланс на новата храна влиза и хитинът, който не е с протеинова структура (хитинът е азотсъдържащ въглехидратен полимер).
Целевата група, предложена от заявителя, е общото население. Предложената употреба на новата храна включва цели изсушени ларви под формата на снакс, но също и в състава на редица хранителни продукти.
Литературният обзор на данните за токсичност на новата храна не дават основание да се смята, че тя би могла да бъде опасна от токсикологична гледна точка. По отношение на алергенността обаче се счита, че консумацията на ларви на Tenebrio molitor, е в състояние да предизвика първична сенсибилизация и съответно, алергична реакция към протеина, съдържащ се в ларвите на брашнения бръмбар.След като е взет предвид състава на новата храна и предложените условия за употреба, експертите от NDA панела са дали заключение, че новата храна е безопасна за консумация.
Източник:EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens), Turck D, Castenmiller J, De Henauw S, Hirsch-Ernst KI, Kearney J, Maciuk A, Mangelsdorf I, McArdle HJ, Naska A, Pelaez C, Pentieva K, Siani A, Thies F, Tsabouri S, Vinceti M, Cubadda F, Frenzel T, Heinonen M, Marchelli R, Neuhauser-Berthold M, Poulsen M, Prieto Maradona M, Schlatter JR, van Loveren H, Ververis E and Knutsen HK, 2021. Scientic Opinion on the safety of dried yellow mealworm (Tenebrio molitor larva) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal 2021;19(1) :6343, 29 pp.https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6343
Други информации в областта на новите храни, както и оценка на риска по цялата хранителна верига може да намерите на сайта на Центъра за оценка на риска по хранителната верига: http://corhv.government.bg/
Изготвил: Георги Балджиев, главен експерт в дирекция „Оценка на риска по хранителната верига“ при ЦОРХВ 22.01.2021 г.