Д-Р ДОРА ПЕТЛОВА: Няма доказателства, че храните са източник или път за предаване на инфекцията, причинена от коронавирус COVID-19 – актуализация на информацията
Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) следи отблизо ситуацията с разпространението на епидемиятаCOVID-19, причинена от коронавирус, която засегна целия свят и се превърна в пандемия. Според последното изявление на ЕОБХ[1] към настоящия момент няма доказателства, че храните може да бъдат възможен източник или средство за предаване на вируса.
Както споделя водещият учен от ЕОБХ, Марта Хугас: „Опитът от предишни взривове, свързани с коронавируси, като SARS-CoV, причиняващ тежкия остър респираторен синдром (SARS) и MERS-CoV, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром (MERS), показват, че предаване чрез храна не се случва. В момента няма данни, които да подсказват, че сегашният коронавирус е различен в това отношение.“
Учените и компетентните власти по целия свят наблюдават разпространението на коронавируса и до сега не са открити сведения за предаване чрез храна. Поради тази причина, към момента ЕОБХ не е евключена в борбата със заболяването COVID-19. Въпреки това, експертите следят научната литература за всяка нова и свързана с проблема информация.
[1] Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route