Д-Р МАДЛЕН ВАСИЛЕВА: КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ: Състояние и мерки за борба с антимикробната резистентност (АМР) в сектора на аквакултурите
Източник на снимката: Аквакултура – Уикипедия
Антибиотици в аквакултурите
Сложността и сериозността на настоящите нарастващи тенденции на антимикробна резистентност (AMR) поради употребата на антибиотици при продуктивните видове животни, в това число и аквакултури, изискват незабавна мобилизация на обществените институции и цялото общество. Проблемът включва сложна и взаимосвързана система от натиск, пътища за разпространение на AMR и рискове.
Ескалираща глобална заплаха
Антимикробната резистентност (AMR) е едно от най-големите предизвикателства за човешкото здраве и устойчивост на 21-ви век.
Прекомерната употреба на антибиотици за лечение на хора и селскостопански животни е променила естествените бактериални общности и е довела до увеличаване на AMR. Придобитата антимикробна резистентност при хора прави антибиотиците от съществено значение за лечение на инфекции и провеждането на обичайни хирургични процедури неефективни. Понастоящем приблизително 700 000 смъртни случая годишно се дължат на инфекции от устойчиви на лекарства патогени и, ако тази ситуация не бъде овладяна, може да нараснат до 10 милиона до 2050 г.
В производството фуражи за животни все още използването и разчитането на антибиотици е голямо. Освен че създава преки и непреки заплахи за човешкото здраве чрез развитието на AMR, това също заплашва хранителните системи и дивата природа (Фигура 1) поради „изтичане“ на антибиотици в по-широката околна среда.
Повече от половината от морската храна, консумирана в световен мащаб, произхожда от аквакултури и секторът има важен принос за храненето на хората. Използването на антибиотици от сектора на аквакултурите е значително, но липсва цялостен преглед на употребата.