Замърсители по хранителната верига

Начало

ИНЖ. МАРИЯ ХРИСТОВА: Оценка на хранителната експозиция от кадмий на децата в България

Резюме

Кадмият (Cd) е тежък метал, замърсител на околната среда, който попадайки в почвите, води до усвояването му от растенията, а от там и от животните, които се хранят със замърсените растения. Експозицията на кадмий при хората се дължи основно на консумацията на храна със съдържание на кадмий. Кадмият има токсични ефекти върху бъбреците, скелетната система и дихателната система, поради това Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира кадмия и кадмиевите съединения, като канцерогени за хората (група 1), а Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) препоръчва поносим седмичен прием (tolerable weekly intake - TWI) на кадмий от 2,5 μg/kg телесно тегло с цел осигуряване високо ниво на защита на потребителите.

С цел извършване оценка на риска за здравето на децата в България, с помощта на индивидуални данни за хронична консумация и данни за съдържание на кадмий в храни от официалния контрол в България, е оценена експозицията на кадмий от различни групи храни. В проучването са разгледани два сценария, на долната граница (Lower bound, LB) и на горната граница (Upper bound, UB) за три групи деца (кърмачета, малки деца и други деца) на възраст от 0 м. до 5 г. За всяка от групите деца е изчислена средната стойност на експозицията и 95-тия персентил на LB и UB и сравнена с поносимия седмичен прием с цел характеризиране на риска. Резултатите показват, че хроничната експозиция на кадмий за възрастовата група на кърмачетата за храните от групата храни „Готова храна за кърмачета и малки деца“, превишава препоръчителния поносим седмичен прием на кадмий на 95-тия персентил (високи консуматори), както в LB (4.92 µg/kg/т.т/седмица), така и в UB (4.82 µg/kg/т.т/седмица). За групата храни „Месо от бозайници“, поносимият седмичен прием е превишен и за трите възрастови групи на 95-тия персентил в LB - UB, както следва: 5.10 - 5.17 µg/kg/т.т/седмица (кърмачета), 4.98 - 5.05 µg/kg/т.т/седмица (малки деца), 3.44 - 3.49 µg/kg/т.т/седмица (други деца). Проучването показва също, че храната, консумирана в по-големи количества или високото ниво на замърсяване има по-голямо влияние върху експозицията на кадмий в храната.

Настоящото проучване потвърждава, че децата при експозиция на 95-ия персентил (високи консуматори) могат надвишават препоръчителната стойност на поносим седмичен прием, вследствие на хронична консумация на храни от групите „Готова храна за кърмачета и малки деца“ и „Месо от бозайници“.

 

Целият материал можете да прочетете ТУК