Диетични продукти, хранене и алергени

Начало

инж. Мария Христова: Безопасността на замразени и изсушени продукти от мигриращ скакалец (Locusta migratoria), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283

 

Становище на Европейския орган за безопасност на храните

 

По искане на Европейската комисия, Панелът по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище относно безопасността на замразени и изсушени продукти от мигриращ скакалец (Locusta migratoria), като нова храна съгласно Регламент (ЕС) 2015/2283 . Заявителят предлага формулациите на новата храна (замразенa, изсушенa и на прах) да се използва, като съставка в редица хранителни продукти от общото население. Основните компоненти в изсушената форма на новата храна са протеини, мазнини и фибри (хитин), а в замразената форма са вода, протеини, мазнини и фибри. Панелът NDA счита, че консумацията на новата храна няма да бъде неблагоприятна за храненето на хората при предложените употреби и нива на употреба.

 

На 28 декември 2018 г., компанията Fair Insects BV (А Protix Company) подава искане до Европейската комисия в съответствие с член 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283 за разрешаване пускането на пазара на Европейския съюз (ЕС) на цели и смлени скакалци (Locusta migratoria), като нова храна. Целевата популация, предложена от заявителят е общото население, с изключение на кърмачета и малки деца (от 1 до 3-годишна възраст). Оценката за безопасност на новата храна e извършена въз основа на данни, предоставени от заявителя.

Предметът на заявлението са продукти, произведени от насекоми вид Locusta migratoria sp. (мигриращ скакалец), които принадлежат към Семейство Acrididae. Новата храна попада в обхвата на член 3, параграф 2, буква а), подточка v) на Регламент 2015/2283: „храна, съставена, изолирана или произведена от животни или части от тях, с изключение на животни, получени чрез традиционни практики за отглеждане, използвани за производство на храна преди 15 май 1997 г., и храната от тези животни има история на безопасна употреба в рамките на Съюза“.

Новата храна се произвежда чрез отглеждане и преработка на L. migratoria и се състои основно от протеини, мазнини и фибри. Предложена е за пускане на пазара, като замразена, изсушена или под формата на прах. Заявителят предлага новата храна да се използва, като съставка в различни хранителни продукти, като зърнени закуски, макаронени изделия, хлебни изделия, сосове, месни продукти и имитиращи меса. Хранителните продукти, съдържащи в състава си новата храна, могат да бъдат консумирани от общото население.

Терминът „мигриращ скакалец“ се отнася за възрастните насекоми на Locusta migratoria, принадлежащи към Семейство Acrididae, Подсемейство Locustinae, Род Locusta. Понастоящем, L. migratoria sp. присъства в различни региони по света, включително Австралия, Азия, Африка и Европа.

Производственият процес може да бъде разделен в три отделни фази, т.е. отглеждане, прибиране на реколтата и обработка след прибиране на реколтата. Всички етапи се извършват при контролирани условия на отглеждане. Отглеждането включва чифтосване на възрастните насекоми и отглеждане на нимфите. Яйцата се отделят от възрастните насекоми, така че нимфите да могат да растат отделно. След като се излюпат от яйцата, нимфите растат при контролирани условия на температура и влажност в контейнери от неръждаема стомана, одобрени за контакт с храни и редовно дезинфекцирани. Заявителят съобщава, че по време на целия производствен процес не са използвани антимикробни, ветеринарномедицински продукти или разтворители. Използваният фураж за храна на L. Migratoria е растителен субстрат отговарящ на изискванията на Директива 2002/32/EО , относно нежеланите вещества във фуражите. Въдството включва чифтосване на възрастните индивиди (на възраст 3-5 седмици) и отглеждане на нимфите. Умрелите насекоми се идентифицират чрез визуална проверка и се отстраняват. След прибиране на реколтата се изчкава 24 часа, за да се даде възможност на възрастните да изхвърлят чревното съдържание.

Обработката след прибиране на реколтата включва умъртвяване на възрастните насекоми чрез замразяване и съхранение при - 18°C. След обработката се получават три формулации на новата храна:

 формулация „LM замразена“ - получава се след отстраняване на краката и крилата, изплакване с вода, бланширане в гореща вода (> 90 ° C за поне 10 минути) и замразяване;

 формулация „LM изсушена“ - получава се след отстраняване на краката и крилата, изплакване с вода, бланширане в гореща вода (> 90 ° C за поне 10 минути) и изсушаване чрез замразяване (лиофилизация);

 формулация „LM на прах“ - получава се след изплакване с вода, бланширане в гореща вода (> 90 ° C за поне 10 минути), лиофилизация и смилане (включително крака и крила).

Термичната обработка допринася за намаляване на микробното съдържание на новата храна, както и за елиминиране на потенциално присъстващи вируси и паразити, както и намаляване на ензимната активност. Дехидратацията на насекомите се извършва в лиофилизатори, в резултат на което се получава краен продукт с влага < 5%. В замразените и изсушените форми някои части на тялото (т.е. крака и крила) се отстраняват от производителя, за да се намали рискът от чревни неразположения (запек), които могат да бъдат причинени от поглъщането на големите шипове, намиращи се върху големия пищял (тибията) на насекомите. Формулацията на прах се получава чрез механично смилане на целите насекоми (т.е. с крака и крила), след което се пресяват, за да се намали размерът на частиците под 1 mm. Формулациите на новата храна се опаковат в херметически затворени опаковки. Замразените се съхраняват при - 18°C, а изсушените и прахообразните при стайна температура.

Целият материал можете да прочетете ТУК